A legszebb vidéki szecessziós épületeink - 1. rész
2018. május 26. írta: KMJudit

A legszebb vidéki szecessziós épületeink - 1. rész

Mindegyik építészeti stílusirányzatban van valami, ami magával ragad, de leginkább a szecesszió áll közel hozzám, és bizonyára ezzel sokan így vannak. Tetszik az elgondolás, hogy szakítanak a hagyományokkal, és nem ismétlik az eddigi stílusokat, hanem új alapokra helyezik az építészetet.

A szecesszió mesterei elszakadnak az addigi kötöttségektől, új színei és formái, motívumai, lüktető vonalai mégsem kaotikusak, hanem nagyfokú rendezettséget mutatnak. A színek és formák használata nem megy át giccses összevisszaságba. 

my_post_5.jpg

Szerencsére annyi magyar szecessziós remekmű van vidéken és Budapesten egyaránt, valamint a határon túl, hogy nehéz kiválogatni a legszebbeket. Célom az, hogy azokra a csodálatos épületekre irányítsam rá a figyelmet, melyeket talán hanyagolnak, vagy legalábbis nincsenek olyan szinten reflektorfényben, mint egyes társaik, pedig méltók lennének rá. Ha úgy gondoljátok, hogy kimaradt bármelyik épület, amelynek a válogatásban feltétlenül ott lenne a helye, bátran írjátok meg a kommentben, idővel mindenképp figyelmet szentelek rájuk.

 

Állami Tanítóképző Intézet - Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar, Sárospatak

 

A Sárospataki Tanítóképző korábban már rendelkezett egy saját épülettel, melyet azelőtt még kaszárnyának használtak. Az 1907/08-as tanévre viszont az egyszerű építmény szűkösnek bizonyult, így előkészületeket tettek egy nagyobb befogadóképességű, méltóságteljesebb létesítmény felállítására. 

hazai_utazas1.jpg

 Forrás: hazaiutazas.hu

Magyarországon ez az első olyan épület, amelyet kifejezetten tanítóképzőnek szántak. Kismarty Lechner Jenő és Warga László nyertek a kiírt pályázaton, így az ő terveik alapján készült el a ma is látható tanintézmény.

sarospatak_uni-eszterhazy_hu.JPG

Forrás: sarospatak.uni-eszterhazy.hu

A kivitelezés során az U alakú épület részévé tették az addig használt házat. Formai tisztaság, rendezettség jellemzi a homlokzatot, illetve a reneszánsz jellegű pártázat díszes külsőt kölcsönöz az épületnek. A magyar szecesszióra jellemzően a faldíszeken fellelhetők a népművészeti elemek, virágmotívumok. 
 

A tornyot kettős pártázat és kupola zárja. A díszterem mennyezete fakazettás, virágmintás. Az intézménynek nevet adó Comenius mellszobra az épület előtti téren áll.

 

Városháza, Kecskemét

A vidék egyik legérdekesebb városházája Kecskemét büszkesége. A jelenlegi létesítményre az igény akkor merült fel, amikor a meglévő klasszicista épület állapota annyira leromlott, hogy már-már a város szégyenévé vált. Így 1890-ben kiírták a pályázatot az új városháza tervezésére, összesen öt pályamű érkezett be. Az első díjat Lechner Ödön és Pártos Gyula nyerték el. 

keol_hu.jpg

Forrás: KEOL.hu

1893-ban el is kezdődött az építkezés, mely négy évig tartott. 1911-ben egy földrengés során a Városháza károkat szenvedett, az újjáépítési munkálatokat szintén Lechner Ödön vezette. Mintegy száz évig, 1897 és 1996 között a városi könyvtár is az épületben működött.

Bár az alapszerkezete még a reneszánsz stílusjegyeit viseli, a homlokzatot Lechnerhez hűen magyar népművészeti motívumok díszítik. A mester célja a sajátos nemzeti stílus megalkotása, melyet jól mutat a magyar történelmi tematika is.

A középrizalit ormán található Árpád fejedelem szobra. A homlokzaton az ablakok között a magyar történelem kiemelkedő alakjainak arcképei láthatók: Huba, Árpád, Zrínyi Miklós, Thököly Imre, Mátyás király, Hunyadi János, Szent István és Ferenc József. Ezenkívül Magyarország és Kecskemét címere több helyen is feltűnik kívül és belül egyaránt.

 

 

A díszteremben Székely Bertalan művészi freskóit tekinthetjük meg. Egyik műve a Vérszerződést ábrázolja, a másik pedig Ferenc József koronázását. A freskók megrendelésekor célként tűzték ki, hogy a téma kapcsolódjon a Millenniumhoz. Emellett más magyar történelmi alakok ábrázolása is helyet kapott itt.

 

A homlokzat közepén található harangjáték napközben óránként megszólal: Kodály Háry-szvitjét és a Kecskemét is kiállítja c. népdalt játssza el. A falat - mint sok más szecessziós épület esetében - Zsolnay majolikadíszek burkolják. Érdekesség, hogy 1944-ben Pándy Lajos megfestette Horthy Miklós bevonulásának a képét, viszont azt 1959-ben lemeszelték, mivel egyértelműen nem fért bele az akkori rendszer ízlésvilágába.

kecskemet_varosom_hu1.jpg

 Forrás: kecskemet - varosom.hu

 

Reök-palota, Szeged

 

Az egyik legcsodálatosabb magyar szecessziós épület büszke városa Szeged. Egy fiatal építész, a tragikus sorsú Magyar Ede tehetségét csodálhatjuk meg általa. A megbízó Munkácsi Mihály unokaöccse, Reök Iván, aki többek között a Folyammérnöki hivatal vezetője volt. Innen az ihlet, hogy a luxuspalota vonalai, színei a víz hullámzását utánozzák.
 

p1130070_edited-min.jpg

Kép: Múltidéző Építészet 

A kétszintes saroképület 1907 novemberére készült el. A kék vízililiom motívumok, a mozgalmas erkélyrácsok, a homlokzat vonalvezetése, a kékeszöld minták mind az élő vizeket juttatják eszünkbe. Kedvelt elemeim a zárt, illetve nyitott erkélyek itt is megjelennek.

p1130085_edited-min.jpg

Kép: Múltidéző Építészet 

Szomorú módon a tervező, Magyar Ede a palota elkészülte után öt évvel, 35 évesen szerelmi bánatában öngyilkos lett. Sajnos alkotó évei így vészesen lerövidültek, pedig bizonyára sok-sok nagyszerű épületet köszönhettünk volna még neki.

 

Kapcsolódó: Szegedi Szecessziós Séta

 

Hotel Palatinus, Pécs

 

A Pécsi Kesztyűről talán mindenki hallott már. Hamerli Imre, akinek családja indította el a világhírű kesztyűk gyártását, örökségéből belevágott egy szálló építtetésébe azon egyemeletes ház helyén, melyből elindult a Pécsi Kesztyű. 

p1090290-min_edited.jpg

Kép: Múltidéző Építészet

p1090285-min_1.JPG

Kép: Múltidéző Építészet

Pilch Andor tervei alapján el is készült 1915-re a megálmodott, gyönyörű szecessziós hotel, melynek neve akkoriban Pannonia Grand Hotel volt.

 

A minden igényt kielégítő szálló három emeleten fogadta vendégeit a Király utcában. Csodálatos bálterme előkelő rendezvények helyszínévé vált, 1923-ban Bartók Béla adott itt hangversenyt. Később a Pécsi Nemzeti Kamaraszínház is itt működött, míg új helyet nem találtak a számára. 

 

p1090291-min.JPG

Kép: Múltidéző Építészet

Az első világháborút követő gazdasági válság következtében a hotel kikerült a Hamerli család kezéből. 1975-ben kapta mai nevét, a Hotel Palatinust.

 

 

 

Első Takarékpénztár, Debrecen

 

Ez az egyik kedvenc debreceni épületem még babarózsaszín színe ellenére is. A Piac és a Kossuth utca sarkán állt a legendás Fejérló Szálló, ennek helyén épült fel 1912-ben ez a szecessziós saroképület. Ebben az évben költözött ide a cívisváros első pénzintézete, a Debreceni Első Takarékpénztár, amely már 1846-ban létrejött. Tervezője Ifj. Rimanóczy Kálmán. 

 p1070865-min.JPG

 Kép: Múltidéző Építészet

 

A földszinten különféle üzletek, például a híres Kontsek ruházati bolt is üzemelt. Az ő boltja egyébként az előző épületben is megvolt. A Kossuth utcai oldalon helyet kapott egy kaszinó, míg az emeleten luxuslakásokat alakítottak ki, a pince vendéglőjében pedig az éhségüket csillapíthatták a polgárok.

 
egykori_elso_takarekpenztar_11591_szamu_muemlek.jpgKép: Wikimedia Commons

 

1949-ben a takarékpénztárat államosították, attól kezdve a saroképület egyéb kulturális célokat szolgált. A patinás székház színe jellegzetes,nem mindenkinek tetszik az ilyen árnyalatú rózsaszín épület, ezáltal és formavilága, valamint tömege által kiemelkedik környezetéből.  

A földszinti burkolatot a legutóbbi alapos renoválás során állították helyre. Ez és domborműves kapui a boldog békeidők hangulatát idézik. A homlokzatot az ipari, mezőgazdasági és kereskedelmi életből vett jelenetek díszítik, a néhány éve történt felújítás ellenére sajnos itt-ott ismét kopik a vakolat.  

A sarokkupola még az 1910-es években tűzesetben pusztult el, a helyére épített új kupola pedig szintén tűz martaléka lett évtizedekkel később (úgy tűnik Debrecennek nem szokása a katasztrófa során elpusztult kupolák helyreállítása, lásd Csonkatemplom), ezután építették be a tetőteret, így alakítva ki a negyedik emeletet.

Ezen a régi képeslapon még látható a leégett első kupola, nagy kár érte. A tetőtérben pedig még nincsenek kialakítva a lakások. 

varoskozpont_1.jpg

Forrás: varoskozpont.hu

A cikk következő részében további vidéki szecessziós épületeket veszünk szemügyre.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess az Instagramon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr4213995006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tisztességes Természettudomány 2018.05.26. 23:50:02

Az első montázson a bal felső kép a ceglédi Kossuth Múzeum, a jobb alsó a kecskeméti Cifrapalota. Igen, zöld az ablaka. Alföldi szecessziós épület-kedvenceim. A kiskunfélegyházi városháza is nagyon ott van. Szerintem Lechner Ödön munkáinál egy kicsit jobbak ezek az alföldi épületek. Lechner Ödön szerintem nagyvárosokba való (Budapest, Kecskemét, Szeged), a kisebb városokba a Lechner-követők munkái jobban illenek.

az övezet gázai 2018.05.27. 08:14:25

A debreceni épület portálja számomra már kicsit az art deco-t idézi.

Segna 2018.05.27. 10:59:30

A debreceni Takarékpénztár épületet a helyiek csak turulos háznak hívják, a magasban szárnyra kapó két kályhaezüst színre dukkózott madár miatt.
A felújítása vihar kavart a városban, mert erre a rettenetes barbie-rózsaszín falszínre nincs mentség! Persze a turulok ordenáré aluménium színe is felháborító. A barna nyílászárókkal pedig egyenesen hátborzongató... Nem tudom ki választotta ezt a színt, de hosszan és mélyen tudnék a szemébe nézni...
(A szemben található csonka-templom fehérre festése is zavart némelyeket, mondván, mindig sárga volt, de az az évek múltával, illetve a légszennyezettség és a magas porterhelés miatt mára inkább szürke, így ma már nem szúrja senki szemét, de a turulos ház színe, az idő múltával is borzasztó.)
A szegediről nem tudtam, gyönyörű!!!
Jó poszt volt, köszönjük, és várjuk a folytatást!

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.05.28. 22:14:57

@Segna: köszönöm szépen, örülök, hogy tetszett :) Elkészült a 2. rész, remélem, hasonlóan tetszeni fog :)
multidezoepiteszet.blog.hu/2018/05/28/a_legszebb_videki_szecesszios_epuleteink_2_resz

Tenkes Kapitánya 2018.07.07. 09:35:09

Szerencsére nagyon sok további példa van. Egy ritkábban említett: Beregszász egykori kaszinó, ma Arany Páva étterem és szálloda.
süti beállítások módosítása