Átalakulnak a balatonfüredi Huray villák
2020. július 11. írta: KMJudit

Átalakulnak a balatonfüredi Huray villák

Tavalyi ottjártunkhoz képest meglepően más képet mutat jelenleg a híres, balatonfüredi Huray villák kertje, hiszen a fürdő egykori orvosának villáit elkezdték átalakítani.

Dr. Huray István évtizedeken át gyógyított Füreden, többek közt sógorát, Jókai Mórt is. 1875-től másodorvos volt dr. Orzovenszky Károly mellett, akinek halála után nevezték ki hivatalos fürdőorvosnak. Egészen az 1910-ben bekövetkezett haláláig praktizált. Hurayék 1868-ban építették fel a tihanyi apátságtól szerzett telken az első villát, később pedig még két másik épületet is felhúztak, így lett egy nagy villa, egy kis villa és egy kis épület a birtokukban.

A villák kertje mindig is szépen gondozott volt, a dús lombú, öreg fáktól szinte lehetetlen volt olyan fényképet készíteni az utcáról, melyen teljes részleteikben látszottak volna a házak. Most ez megváltozott, a bal oldali (szemből nézve) villa gyönyörű faszerkezetes tornáca teljesen láthatóvá vált, viszont a ház mellett egy hatalmas lyuk tátong és egy nagy rakás kiásott föld. A másik villa is szépen kivehető már, kivéve, ha eltekintünk a betonkeverő, lakókocsi és egyéb építkezéssel járó dolgok látványától. 

Tavalyi állapot:

p1110309_edited-min.jpg

 

Kerestem kommunikációt a változásról az interneten, de csak a közbeszerzés részleteit találtam meg. Eszerint mindkét villát érinti az átalakítás. Az A villában a tornác felől kialakítanak három kiállítóteret (nem találtam infót arról, hogy mit fognak kiállítani, nyilván a helytörténettel lesz összefüggésben, ha tudjátok, írjátok meg kommentben). Lesz akadálymentesített bejárat, ehhez néhány válaszfalat eltávolítanak, és újak is épülnek gipszkartonból. Az első ütemben a pince, a földszint, a homlokzat és a tető lesz felújítva, a másodikban kerül sor a tetőtér helyiségeire. Az udvarra 10 férőhelyes parkoló épül garázsépülettel. Lesz kerékpártároló is a biciklivel érkezők számára. A kerítés és a kapuk is fel lesznek újítva.

A B épület is két ütemben lesz felújítva, hasonló munkálatokat foglal magában a felújítás. Érdekesség, hogy kialakítanak egy akadálymentes emelőt a Jókai utca felől a tornáchoz csatlakoztatva. Ezt még annyira nem tudom elképzelni, hogy fog kinézni.

Mindenesetre kíváncsian várom a fejleményeket, a fákat azért sajnálom. Reméljük, hogy az átalakítás végül mindenki megelégedésére lesz.  

Idén július eleji látvány:

p1180215_edited-min.jpg

p1180212_edited-min.jpg

 

A lenti két videóban néhány híres balatonfüredi épületet ismerhetsz meg, melyeket egy belvárosi séta alkalmával könnyűszerrel útba lehet ejteni. Ha ott jársz, ne hagyd ki őket!

Ha tetszettek a videók, nyomj egy lájkot, és iratkozz fel a blog Youtube csatornájára, ahol extra tartalommal várlak benneteket!

Ha pedig szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, kövess az Instagramon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr2015983462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása