A Cifrapalotától a legnagyobb Kossuth-gyűjteményig
2018. május 28. írta: KMJudit

A Cifrapalotától a legnagyobb Kossuth-gyűjteményig

A legszebb vidéki szecessziós épületeink - 2. rész

Az előző bejegyzés folytatásában megismerhetünk további vidéki remekműveket, melyek a szecesszió jegyében épültek. Ezek a lenyűgöző gyöngyszemek megérdemlik a figyelmünket, értékelésünket, és azt, hogy még nagyon sokáig megőrizzük őket az utókornak.

my_post_6.jpg

 

Gróf-palota, Szeged

 

Szeged legnagyobb szecessziós épületét Gróf Árpád Márton főügyész rendelte meg, hogy a tehetős tisztviselők számára otthont biztosítson. A Raichle J. Ferenc által tervezett monumentális palota bő egy év alatt el is készült 1913-ra. A földszinten üzletek működtek, az emeleten pedig bérlakások.  

 

p1130128_edited-min_1.jpg

 Kép: Múltidéző Építészet  

A háromemeletes épülettömeg mérete ellenére kecses, mivel szemet gyönyörködtető sisakos saroktornyai, a félköríves, illetve szögletes mellvéddel rendelkező erkélyei, bemélyedő falfelületei ellensúlyozzák robusztus voltát. Ha alaposan megfigyeljük a részleteket, feltűnik, mennyire változatos a három utcára néző homlokzat. 

 

p1130127_edited-min_1.jpg

 Kép: Múltidéző Építészet  

Mozgalmas külsőt kölcsönöz a palotának a hullámos ívű oromzat, melynek fala keleties arany, sárga, kék motívumokkal díszített. A napfény időnként meg is csillan az aranyszínű vonalakon. 

 

Gróf-palota (Szeged)

Az oromzat keleties díszítése. Fotó: Travel Notes

 

 

Kapcsolódó: Szegedi szecessziós séta

Megyeháza, Debrecen

 

A mai Megyeháza a történelmi belváros szélén áll a Piac utcán, ott, ahol a Nagytemplomtól kiinduló 670 m hosszú fahíd végződött. A fahídra azért volt szükség, mert esőzések idején a fő utca olyan latyakos volt, hogy lehetetlenné tette a közlekedést, akár gyalog, akár szekéren. Az utca csatornázása 1824-re elkészült, így a fahidat lebontották. A Megyeháza és a fahíd gyakorlatilag soha nem "találkoztak" egymással, viszont érdekes az egybeesés a két objektum helyét illetően. 

p1070993-min.JPGKép: Múltidéző Építészet  

 

A ház eredetileg Hajdú vármegye elöljárósága volt, építésekor (1911-12) Hajdú és Bihar vármegye még különállt. Az igazgatási épület helyén az a Fejérló Szállót találhatta a kor embere, mely az 1811-es tűzvészben elpusztult, majd az Első Takarékpénztár székházának a helyére költözött át, annak megépüléséig azon a telken működött.

 

p1070996-min.JPG

Kép: Múltidéző Építészet  

 

Érdekes adalék a Fejérló Szállóhoz, hogy 1770-ben II. József királyt is vendégül látta, valamint az udvarában színielőadásokat is tartottak. Többek közt itt lépett fel Wesselényi Miklós Nemzeti Játékszín Társasága, és Kolozsvár után másodjára itt adták elő magyarul a Hamletet.

 

 p1070995-min.JPG

Kép: Múltidéző Építészet  

 

A Megyeháza tervezői, Bálint Zoltán és Jámbor Lajos, szintén a Zsolnay gyár termékeit használták fel, az onnan származó pirogránit elemekkel tagolták a homlokzatot, melyre jellemző még a négy fegyveres hajdú szobra, és a vármegye címere. A huszártorony csúcsán pedig Árpád fejedelem szobra áll.

 

egykor_pont_hu.jpg

A Megyeháza egy régi képeslapon, a szomszédos épületek akkor még jóval kisebbek voltak, így még hangsúlyosabb volt az épület.
Fotó: helytortenet.com

 

A díszterem ugyancsak Árpád fejedelemről kapta a nevét, stukkói a megye településeinek címereit ábrázolják. A díszes ablaküvegeken a hét honfoglaló vezért láthatjuk, melyek Kernstock Károly művei.

 

 

Városháza, Kiskunfélegyháza

 

Az Alföld szecessziós középületei közül kiemelkedő a díszes kiskunfélegyházi Városháza. Zsolnay majolikadíszei, tulipános motívumai a magyar népművészeti ábrázolás gyöngyszemei.

 

mapio_net1.jpgA Városháza a Kossuth Lajos u. 1. sz. alatt található. Fotó: mapio.net

 

A városházára a pályázatot 1903-ban írták ki, a beérkezett terveket Pecz Samu és Lechner Ödön bírálta el. Az első körben nem találtak olyan pályamunkát, mely elfogadható lett volna számukra. Néhány év huzavona után aztán végül 1911-re elkészült Vas József és Morbitzer Nándor tervei alapján. Megérte a várakozás, az eredmény magáért beszél.

 

legifoto_hu.jpg

A Városháza légi felvételen. Fotó: legifoto.hu

 

Az építkezés alatt 1910. január 28-án Vas József elhunyt, így a munkálatok vezetését Morbitzer vette át. Rögtön nekilátott néhány változtatásnak a homlokzaton, a tornyon és a belső kialakításban egyaránt. A 45 méter magas torony például teljesen az ő tervei szerint készült el. A homlokzat csúcsán helyet kapott Kiskunfélegyháza címere virágmotívumokkal körbeölelve:

 

mapio_net.jpg

A város címere. Fotó: mapio.net

 

termalfurdo_hu1.jpg

A csodálatos Zsolnay virágmotívumok. Fotó: termalfurdo.hu

 

hires_magyarok_network_hu.jpg

A majolikadíszek végigfutnak a homlokzaton. Fotó: hires magyarok - network.hu

 

Ami a belsőt illeti, a díszteremre szintén a természetből vett gazdag forma- és színvilág jellemző. A falat Kossuth Lajos és dr. Holló Lajos portréi és Petőfit ábrázoló dombormű díszítik. Az ablakok színes mozaikkal vannak üvegezve.

 

termalfurdo_hu_1.jpg

Fotó: termalfurdo.hu

 

A bejárat csarnokában két fekete márványtáblát helyeztek el, melyeken a város nevezetes dátumai szerepelnek. Érdekesség, hogy felállítottak egy táblát özv. Kalmár Józsefné tiszteletére, amiért végrendeletében hatalmas összeget adományozott a városnak, de a szocialista korszakban a táblát befordították, majd a rendszerváltás után állították vissza eredeti állapotába.

 

 

Cifrapalota, Kecskemét 

A kecskeméti Cifrapalota az egyik leghíresebb magyar szecessziós épület, a jól ismert népdal is innen ered. Valóban zöld ablakai vannak, és díszes népi motívumok, virágminták tarkítják.

 visitkecskemet_pont_com.jpg

Cifra palota, zöld az ablaka... Fotó: visitkecskemet.com

 

Ez Kecskemét első városi bérháza, nem is akármilyenre sikerült. Márkus Géza csupán egy hónapot kapott a tervek elkészítésére, sikeresen abszolválta is a feladatot, az átadásra 1903-ban került sor.

Szintén Zsolnay majolikadíszek és pirogránit felhasználásával készült a hullámzó homlokzat. Márkusra nagy hatással volt Lechner munkássága, de megjelennek nála a bécsi szecesszió irányvonalai is, úgy mint a plasztikus elemek.

 

A hullámzó "pártázat" a felvidéki reneszánsz építészetre emlékeztetve mozgalmasságot sugároz. Kéményei igen különlegesek, szintén pirogránitból készültek. 

 

borsosszilard_pont_hu.jpg

A földszint pirogránit elemei messziről is jól kivehetők. Fotó: Borsos Szilárd

 

A bérpalota annak idején üzleteknek, lakásoknak, kaszinónak adott otthont, ma már a kultúra egyik központja, itt található a Katona József Múzeum a képtárával.

 

cifra_palota_indafoto_espiritu.jpg

Fotó: Indafotó / espíritu

 

hazai_elmenyek.jpeg

Fotó: Hazai Élmények

 

termalfurdo_pont_hu.jpg

 Fotó: termalfurdo.hu

 

 

Cegléd, Kossuth Múzeum

 

A több mint 35 000 fős Pest megyei Cegléd az "Alföld kapuja", és - többek között - egy szépséges szecessziós épülettel rendelkezik. A ma Kossuth Múzeumként működő ház 1907-ben épült ifj. Nagy István tervei alapján.   

 

cegled_varos_hivatalos_honlapja.jpg

A saroképület díszes homlokzata. Fotó: Cegléd város hivatalos honlapja

 

Egykor az Ipar és Kereskedelmi Bank - röviden Iparbank - székháza volt 1917-ig. Utána volt itt bútorraktár, üzlet, hivatal, lakások, a földszinti kirakatokat idővel befalazták.

 

bagyinszki_zoltan.jpg

Fotó: Bagyinszki Zoltán

 

A Kossuth Múzeumot 1917-ben alapították eredetileg azzal a céllal, hogy az első világháború emlékeit megőrizzék, majd 1956-ban költözött ebbe a saroképületbe, és azóta is Magyarország legnagyobb Kossuth-gyűjteményével várja az érdeklődőket. 

 

irany_cegled.jpg

Már kissé kopik a vakolat, de összességében jó állapotban van az épület. Fotó: iranycegled.hu

 

kossuthmuzeum_hu.jpg

Ezen a régi képeslapon még láthatóak a kirakatok. Fotó: kossuthmuzeum.hu

 

kossuthmuzeum_hu1.jpg

 Fénykép a múlt század közepéről. Fotó: kossuthmuzeum.hu

 

A bejegyzés első részét itt olvashatjátok.

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnétek értesülni a legfrissebb posztokról, kövessetek az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr6914005594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az övezet gázai 2018.05.29. 19:19:29

Szépek, na. Egy stílus, ami különösen jól feküdt nekünk, magyaroknak, no és persze a sógoroknak, akik hatalmasat alkottak a szecesszió terén.
A szép az, hogy a szecesszió valahogy ízléssel volt képes felszippantani a népit és a népiest úgy, hogy a legtöbbször nem csapott át giccsbe. Nagy szó, pláne egy olyan korban.

Lobo Marunga 2018.05.30. 07:41:06

Nagyon örülök a posztnak, a szecesszió az a fajta építészet, ami extravagánsan elegáns és mégis emberközeli. Érdemes kicsit belefeledkezni. Folytatásra javaslom a témát, van még mit bemutatni. Példaként csak a határokon belülről és csak városonként 1-1 példa: pécsi posta, veszprémi színház, Eötvösházy-Jakab-kúria Nagykőrös, gödöllői volt községháza, székesfehérvári Pávás-ház. Hajrá!

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.05.30. 09:07:28

@az övezet gázai: igen, nekem is nagyon tetszik, hogy elüt a hagyományostól, de ízléses marad, kár, hogy az 1. vh. véget vetett neki

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.05.30. 09:08:03

@Lobo Marunga: örülök, hogy tetszik, és köszönöm a bíztatást meg a tippeket :) mindenképp lesz folytatás!

az övezet gázai 2018.05.30. 09:19:43

@Múltidéző építészet: azért kaptunk helyette nem kevésbé izgalmas art deco-t.

Segna 2018.05.30. 20:02:24

Nagyon klassz poszt lett ismét! Várjuk a folytatást

Atlasz. 2018.05.30. 22:33:05

Gratulálok! Érdekes, jó magyarsággal írott szöveg, informatív képek!

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.06.01. 11:28:17

@Atlasz.: nagyon szépen köszönöm, jólesik a pozitív visszajelzés :)

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.06.01. 11:30:41

@Segna: köszönöm ismét, és meglesz, már vázlatban :)

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.06.07. 16:02:51

@Segna, @az övezet gázai , @Lobo Marunga:
Ezúttal Szabadka néhány gyöngyszemét gyűjtöttem össze: multidezoepiteszet.blog.hu/2018/06/07/a_magyar_szecesszio_hataron_tuli_gyongyszemei_szabadka
süti beállítások módosítása