A Veszprémi Petőfi Színház
2018. június 30. írta: KMJudit

A Veszprémi Petőfi Színház

Magyarország legszebb és legérdekesebb vidéki színházai - 3. rész

Magyarországon egyedülálló színházépületről van szó.  Medgyaszay István merész terve alapján készült el 1908-ra szecessziós stílusban. A tervezőben égett a vágy az újításra, amit ebben a projektben meg is valósíthatott. Emellett kihívást jelentett az is, hogy a hagyományos úttól való elrugaszkodását összeegyeztethesse a város kívánságaival. Mindez sikerült is neki, és nemzetközileg is elismerték ezt a munkáját.

p1040883_edited_mini.jpg

Az épület többfunkciós, hiszen nemcsak a színház számára jött létre egy hajlék, hanem bálok, koncertek, egyéb rendezvények, gyűlések megtartására is kiválóan alkalmas. A színpártoló egylet elnöke, dr. Óvári Ferenc sokat tett azért, hogy megvalósulhasson, sikerült jelentős állami támogatást szereznie az építkezéshez.

p1040871_edited_mini.jpg

Egyedülálló, mivel ez az első vasbeton szerkezetű színház Magyarországon. Ez a technika már a modern építészet felé mutat. A vasbeton tulajdonságait Medgyaszay a párizsi Hennebique-irodában eltöltött időszak alatt ismerte meg. A színház első terveit még ott tartózkodása alatt készítette el, hazaérve már csak a megvalósítás volt hátra.

p1040959_2_mini.JPG

Izgalmas megoldás, hogy a nézőtér alatt alakította ki az előcsarnokot, a bejárat pedig a színpad alatt helyezkedik el, a főlépcső pedig az épület ellentétes oldalán található. A magyar szecesszióra jellemző népművészeti formák szintén vasbetonból lettek kialakítva, például az ablakok, konzolgerendák, a keleti gyűjtőútjain szerzett tapasztalatok éreztetik itt hatásukat. Ezenkívül Nagy Sándor sgraffitóképe A fehér szarvas vadászata teszi még díszesebbé a színházat.

Ottjártunkkor a Színházkertben megrendezésre került az első Rátonyi Róbert Operettfesztivál.

p1040967_2_mini.JPG

p1040971_edited_mini.jpg

p1040976_edited_mini.jpg

p1040955_edited_mini.jpg

p1040964_edited_mini.jpg

p1040889_edited_mini.jpg

p1040890_2_mini.JPG

p1040904_edited_mini.jpg

p1040915_2_mini.JPG

p1040879_edited_mini.jpg

 

 

Képek: Múltidéző Építészet

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess az Instagramon is!

A Magyarország vidéki színházairól szóló bejegyzéssorozat első két részét a linkekre kattintva találod:

A német nyelvű előadásoktól Közép-Európa egyik legösszetettebb színházáig

A bányászok kulturális szórakoztatásától a fűtés nélküli színházig

 

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr3214083207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása