Egy elragadó szabadtéri múzeum a Kőszegi-hegységben
2018. július 17. írta: KMJudit

Egy elragadó szabadtéri múzeum a Kőszegi-hegységben

A cáki pincesor

A Kőszegi-hegységben található apró község, Cák a gesztenyésben elterülő, műemlékvédelem alatt álló pincesorról ismert leginkább.

p1000747_edited_mini_mini.jpg

Az Írottkő Natúrparkhoz tartozó skanzen pincéi a 19. századból származnak. A pincék egy helyiségből állnak, döngölt padlójúak, zsúptetősek, boronafalúak. A tetők jellemzője még, hogy csonkakontyosak, elöl nyitott orommal, hátul pedig lekontyoltak. Szelemenes tetőszerkezetűek, ami azt jelenti, hogy a tetőt egy szelemen, azaz az orom alatt végigfutó gerenda tartja. A gerendák tölgyből vagy gesztenyéből készültek, melyeket agyaggal tapasztottak be.

A helyiségekben szőlőt, egyéb gyümölcsöt, bort tároltak vagy szőlőprést működtettek. A szőlőgazdálkodás az 1890-es évek filoxéria járványáig volt elterjedt a környéken, utána átálltak a gesztenyetermesztésre. Némelyik picében a mai napig megtekinthetjük az ott használt szőlőpréseket. Ezek faragott, kősúlyos prések, a legrégebbi 1778-ból való. Megismerhetjük még a korabeli használati tárgyakat, gyümölcspolcokat, az egyik pince pedig kádárműhelynek van berendezve.

Kattints a galériára további képekért:

 

Képek: Múltidéző Építészet

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél értesülni a legfrissebb posztokról, kövess az Instagramon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr1614116271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása