Dubrovnik, az Adria gyöngyszeme
2018. augusztus 02. írta: KMJudit

Dubrovnik, az Adria gyöngyszeme

Múlt héten az Adria egyik legszebb ékkövén, Dubrovnikban jártunk. A város leglenyűgözőbb része az erődítményekkel, bástyákkal tarkított középkori várfal, és az azon belül elhelyezkedő hangulatos, sikátorokkal teletűzdelt óváros, mely az UNESCO Világörökség része.

p1070020_edited_mini.jpg

Kezdetben Dubrovnik alapítói, akik a mai Cavtat (akkori nevén Epidaurum) szigetéről származtak, az avarok elől menekülve a Rausius sziklazátonyon alakították ki városukat a 7. században, melyet Lausnak hívtak. Idővel horvátok is települtek a közeli erdőségekből a szárazföld felőli részekre. Az ő városuk neve volt Dubrava. Laus és Dubrava egyesítésével jött aztán létre Raguza (Ragusium), mely eleinte a Bizánci Birodalom fennhatósága alá tartozott.

A mai főutca, a Stradun, melynek helyén egykor csatorna volt, választotta el a várost a szárazföldtől. A csatorna fokozatosan eliszaposodott, így a 10-11. században feltöltötték, megszüntetve ezzel a különálló szigetet.

p1070226_edited_mini_mini.jpg

Raguza a 13. századtól vált a térség jelentős kereskedelmi kikötőjévé, ekkor már Velence fennhatósága alá tartozott. A kb. 150 éven át tartó velencei uralom ideje alatt a város viszonylag autonóm volt. I. Lajos magyar király 1358-ban a zárai béke értelmében elfoglalta Velencétől, és csaknem két évszázadon át, 1526-ig a magyar korona tulajdonát képezte, de ezen időszak alatt is nagyfokú önállóságot élvezett.

Raguza híres városfala az évszázadok során többször is megvédte lakóit, mai formáját a 14-15. században nyerte el. Összesen mintegy 2 km hosszú, és a legmagasabb pontján 25 m magas. Bástyákkal, erődökkel erősítették meg, 4-6 méteres falai (a tenger felől csupán 3 m) kitűnő szolgálatot teljesítettek az idők során. Körülötte vízesárok is volt, mely mára eltűnt. Ma is végigsétálhatunk a várfalon, persze miután kifizettük a borsos árú belépőt (150 kuna).

p1070259_edited_mini_mini.jpg

A város virágkorát a 15-16. században élte, Európa egyik legjelentősebb és legnagyobb városa volt abban az időben. 1667-ben 7,6-os erősségű földrengés sújtotta, mely majdnem elpusztította az egész várost. A lakosság fele, mintegy 3000 ember vesztette életét. 

1808-ban a francia csapatok bevonulásával végleg elveszítette függetlenségét, megszűnt a Raguzai Köztársaság. 1815 és 1918 között a Habsburgok gyakoroltak felette ellenőrzést. Az első világháború után a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, majd 1929-től pedig a Jugoszláv Királyság része lett, a második világháború után pedig Jugoszláviáé. Az 1990-es évek délszláv háborúja nem kerülte el Dubrovnikot sem, veszélybe kerültek a műemlékek is, a károkat azóta már helyreállították.

p1070186_edited_mini.jpg

A Pile kapun át, mely a nyugati oldalon található, és mely felett Szent Balázs, a város védőszentjének szobra látható, az Onofrio kúthoz jutunk. Innen nyílik az 500 éves, 300 méter hosszú főutca, a Stradun, az óváros legszélesebb utcája, melynek helyén a zátonyt a szárazföldtől elválasztó csatorna állt. A Pile kapu volt eredetileg a szárazföldi főbejárat középkori kőhíddal.

A várfal legsebezhetőbb része a kikötő felőli oldalon volt, a kikötőt a 15. században alakították ki. Az itt található három boltívvel rendelkező épületben volt egykor a hajójavító üzem. A kikötőt két oldalról a Revelin és a Szent János erőd védte.
p1070341_edited_mini_mini.jpg

Mindenképp érdemes ellátogatni Dubrovnikba, az óváros minden szeglete több száz éves történelemmel büszkélkedik. Azonban ha el akarjuk kerülni a tumultust, inkább szezonon kívül látogassuk meg. Engem személy szerint rettentően zavart a rengeteg turista, nehéz volt így átérezni a város történelmét, nem tudtam igazán ráhangolódni. Arról nem is beszélve, hogy az árak az egekben vannak. A látvány viszont mindenért kárpótol, talán egyszer szerencsém lesz visszatérni a város egy nyugodtabb időszakában.

További képekért kattints a galériára: 

 

 Képek: Múltidéző Építészet

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél értesülni a legfrissebb posztokról, kövess a Facebookon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr9214155027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2018.08.03. 18:17:05

Dubrovnik valoban zsenialis, - latogatni - hosszabb nyaralasra meg Cavtat!

naty77 2018.08.03. 20:14:28

Mi 3 éve minden ősszel megyünk, kb október végén váltanak az éttermek téli étlapra, kevesebb hely is van nyitva, viszont jóval olcsóbb. És egy-két turistát kivéve csend van. De simán van olyan időjárás, hogy fürdeni lehessen. Tavaly október közepén voltunk, akkor még a nyári étlap ment és sokkal több minden volt nyitva, viszont a boltokban már mentek a nyári leárazások, jó sok ruhát tudtam venni. :D Idén is október végén megyünk, reméljük a jó időt, már számoljuk a napokat. :D
Nekünk annyira bejön a város hangulata az ételek, a téli hőmérséklet, hogy ott szeretnénk majd élni.

kék madár 2018.08.03. 20:52:44

@naty77: "hogy ott szeretnénk majd élni."
a belvarosban?
Nekem a kedvencem a Konavle volgy, ahol megallt az ido, es csak elvetve latni turistat.

naty77 2018.08.04. 08:18:53

@kék madár: Valószínűleg az óvárosban nincs eladó ingatlan, de ha lenne sem a mi zsebünknek megfelelő. Amikor eljön az ideje és tudjuk mennyi pénz gyűlt össze, akkor fogjuk kiválasztani a helyet. Van még vagy 20 évünk rá. :D Addig pedig minden ősszel ott töltünk pár napot.

kék madár 2018.08.06. 08:13:32

@naty77: es az ovarosban igazan emberlepteku ingatlan sincs a Sponza palotan ivul
süti beállítások módosítása