Volt egyszer egy Orczy-ház Budapesten
2018. szeptember 10. írta: KMJudit

Volt egyszer egy Orczy-ház Budapesten

Bár helyén már a Wälder Gyula tervezte Madách-ház magasodik, bizonyára sokan ismerik az egykori Orczy-házat. Ez a kiterjedt épület egészen az 1936-os lebontásáig a zsidó negyed nyüzsgő központja volt. 

 

info_kazimir_hu.jpg

Kép: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, info.kazimir.hu

 

A történetéről annyit tudni, hogy 1730-ban egy fogadó épült "zum englishen König" cégérrel a mai Király utca sarkán, innen ered az utca neve is. Majd 1756-ban lebontották a fogadót, helyére épült fel Orczy József báró barokk épülete, aminek helyiségeit bérbe adni szándékozott. 

1781-ben II. József kiadta a türelmi rendeletet, mely szabadabb vallásgyakorlást biztosított a korábbinál. Így az óbudai zsidók áttelepedhettek Pestre, és zsidó kereskedők kezdték el bérbe venni az Orczy-ház helyiségeit. Így vált az épület a zsidó negyed élénk központjává.

 

orczy-haz_udvara_raktarakkal_uzletekkel_1930-as_evek_bpkep_fszek_hu.jpeg

Kép: Orczy-ház udvara raktárakkal, üzletekkel, 1930-as évek, bpkep.fszek.hu

 

1829-ben az épületet kibővítették egy emelettel, így már 142 lakásnak adott helyet. Emellett két rituális fürdő, két zsinagóga, kóser mészárszék, kiterjedt pincerendszer, vendéglők és egy iskola is volt a területén. Az egyik zsinagóga Zofahl Lőrinc tervei szerint épült 1830-ban klasszicista stílusban, de a Dohány utcai zsinagóga elkészülte után ez már feleslegessé vált, így raktárrá alakították át.

Legendássá vált az itt működő Orczy kávéház, mely Budapest leghosszabb életű kávézója volt, 1795-től 1936-ig fogadta vendégeit. A gyapjú- és bőrkereskedők itt kötötték meg az üzleteiket is, így élénk kereskedelmi tevékenység is folyt a helyszínen.

 

orczy-haz_orczy_kavehaz_anker-palota_bpkep_fszek_hu.jpeg

Kép: Orczy-ház, Orczy kávéház, Anker-palota, bpkep.fszek.hu

 

Az Orczy-ház egy falomlás kapcsán bekerült a Vasárnapi Ujság 1903. november 15-i számába, ahol olvashatunk a történetéről, és arról, hogy milyen élet folyt ott.:

 

egy_ketemeletes_haz_veszedelme.JPG

egy_ketemeletes_haz_veszedelme_2jpg.JPG

orczy_budapesten.JPG

orczy_haz_beomlott_resze.JPG

 

foto_fszek_hu_1918_oszirozsas_forradalom.jpeg

Kép: Az Orczy-ház az 1918-as őszirózsás forradalom idején, itt volt Elkán Gyula szűcs mester népszerű áruháza is, foto.fszek.hu 

 

1936-ban nekiláttak az Orczy-ház elbontásának. Helyére épült fel 1939-re Wälder Gyula modern, klinkertéglás, árkádos art deco bérháza.

 

orczy-haz_reszlete_bontaskor_bpkep_fszek_hu.jpeg

Kép: Az Orczy-ház részlete bontáskor, bpkep.fszek.hu

 

orzcy-haz_bontasa_pinterest.jpg

Kép: Az Orczy-ház bontása, FSZEK, Pinterest

 

pinterest_1937-38.jpg

 Kép: A Madách tér bérháza elkészülte után, Pinterest.

 

fortepan_1947_pesti_bruno.jpg

Kép: A Wälder Gyula tervezte Madách-ház, 1947, Fortepan / Pesti Brúnó.

 

wikimedia_commons_4.jpg

Kép: Wikimedia Commons

 

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél értesülni a legfrissebb posztokról, kövess a Facebookon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr2214226149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása