Budapesti szecessziós iskolaépületek
2019. január 25. írta: KMJudit

Budapesti szecessziós iskolaépületek

A kiegyezés utáni fellendülés az oktatásra is jótékony hatással bírt. Óriási löketet adott az iskolák szaporodásának az Eötvös József nevével fémjelzett 1868-as népiskolai törvény, mely 6 éves kortól 12, illetve 15 éves korig előírta a tankötelezettséget. Amely gyermek nem járhatott magániskolába, annak kötelező volt nyilvános, állami oktatási intézménybe járnia. Így megalakultak a hatosztályos elemi iskolák, melynek következtében összesen 14 000 új tanteremre volt szükség szerte az országban. Gombamód nőttek ki a földből az iskolaépületek mindenfelé.

A Millennium közeledte is szorgalmazta az iskolaépítési program bevezetését, 1895 és 1898 között összesen több mint 600 népiskola épült az ezeréves ország dicsőségére. Budapesten a vidékhez képest pedig még nagyobb volt az új oktatási épületek iránti igény. Ezen épületek jó része igényes tervezésről tanúskodik, sokuk a művészi érzéket nem mellőzve szecessziós stílusban készült. Összegyűjtöttem néhány ismert példát a teljesség igénye nélkül, de számbavételük folytatása következik.

 

 1. Szent László Gimnázium

 

 kitervezte_hu_3.jpg

 Kép: kitervezte.hu

 

Kőbánya lakossága a XIX. század második felében folyamatosan nőtt, így egyre nagyobb szükség volt tanintézményekre, ráadásul ez a városrész állt ebben a tekintetben a legrosszabbul a fővárosban. 1907-ben alapították meg az első gimnáziumot a Füzér utcában, de idővel az ottani épületek nem tudták kielégíteni a növekvő igényeket, ezért szükség volt erre az új létesítményre.

 

 

kitervezte_hu2_1.jpg

 Kép: kitervezte.hu

 

 

kitervezte_hu1_1.jpg

 Kép: kitervezte.hu

 

Ez Lechner Ödön egyik utolsó terve, melyet Vágó Józseffel közösen hozott létre. A mű csak Lechner halála után készült el 1915-ben.  A mester által készített tervrajzok sajnos nem maradtak fenn, a munkát minden bizonnyal Vágó fejezte be. Az épület a Wiener Werkstätte és Josef Hoffmann stílusát idézi.

 

kitervezte_hu3.jpg

 Kép: kitervezte.hu

 

kitervezte_hu4.jpg

  Kép: kitervezte.hu

 

Az épület kialakítása eltér Lechner eddigi jellegzetes stílusától, legegyedibb része a sarkon lévő lekerekített bejárati rész, oszlopokkal tagolva. Három bejáraton keresztül jutunk be a nyitott előtérbe, onnan az út az aulába vezet. Az előtér felett két szintnyi magasságot elfoglalva helyezkedik el a díszterem.

 

kitervezte_hu5.jpg

 Kép: kitervezte.hu

 

Kiemelkedő érdeme a tervezésnek, hogy a tantermek a belső udvarra néznek. A folyosókat tették az utcai frontra, így a tanórák a közlekedés zajától megkímélve folyhatnak. A homlokzatot kő tagolóelemek, magyaros motívumok ékesítik.

 

charpentier_wiki.jpg

Kép: kőpadló motívum, Wikipedia / Charpentier fotója

 

Az intézmény 1921-ben vette fel a Szent László nevet, addig Állami Főgimnáziumnak hívták. A második világháború nem kímélte az épületet: német csapatok vették használatba, a bombázások során pedig súlyosan megsérült. A szovjetek a háború után járműjavítónak használták. 1969-ben kezdték el a felújítását, újabb renováláson 1988 és 1995 között esett át, ma már műemléki státuszban van.

 

charpentier_wiki_kopadlo.jpg

Kép: kőpadló motívum, Wikipedia / Charpentier fotója

 

 

2. Az egykori Tisztviselőtelepi Széchenyi Gimnázium - ma Tündérpalota

 

Bár a főgimnázium már 1907-ben létrejött, itt is ugyanaz zajlott le, mint Kőbányán: a helyigény egyre csak növekedett, új épületre volt szükség. Az intézmény Budapesttől egy hatalmas telket kapott ajándékba a Hungária körúton. 

 wikipedia_edited_3.jpg

Kép: Wikipedia / Wojnarovits

 

wojnarovits_wiki_edited.jpg

Kép: Wikipedia / Wojnarovits

 

Tervezője Kőrössy Albert, aki Lechner hatására hátat fordított a historizmusnak, és ezen az épületen is meglátszik a mester hatása. Az iskola, mely 1910 és 1911 között épült, felszereltségét tekintve a legkorszerűbb gimnáziumok közé tartozott a XX. század elején.

 

wojna_edited.jpg

Kép: Wikipedia / Wojnarovits

 

wiki_wojna.jpg

 Kép: Wikipedia / Wojnarovits

 

A gimnázium 1921-ben vette fel Széchenyi István nevét, de csupán 1975-ig működött. Napjainkban a Magyar Nemzeti Múzeum restaurátorképzése és a Természettudományi Múzeum Növénytára, valamint az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum található az épületben, mely 1977 óta műemlék.

 

24_hu_2.jpg

Kép: 24.hu

 

opkm_hu.jpg

Kép: opkm.hu

 

kitervezte_hu_2.jpg

Kép: kitervezte.hu

 

 

3. Az egykori Erzsébet Nőiskola - ma Teleki Blanka Gimnázium

 

Az elemi iskolák tanítónőinek képzése is fontos szerepet kapott Eötvös József minisztersége alatt, így 1869-ben megalakult az őket oktató intézet. 1872-től már nép- és polgári iskolai tanárokat is fogadott az iskola. 1902-ig az Andrássy úton működött az intézet, amely hasonlóan az előbbiekhez szintén szűknek bizonyult, így került a jelenlegi Ajtósi Dürer sorra (akkor István út) az 1898 óta Erzsébet Nőiskola nevet viselő intézmény.



wikipedia_edited_4.jpg

Kép: Wikipedia

 

szeretlekmagyarorszag_edited.jpg

Kép: szeretlekmagyarorszag.hu

 

Épületét Baumgarten Sándor és Herczegh Zsigmond (Kultuszminisztérium mérnöke) tervezte, és 1901 és 1902 között épült fel. A tervezőpáros oktatási intézmények létrehozására specializálódott, nevükhöz fűződik 37 óvoda, 118 elemi iskola, 45 gimnázium és több mint 100 egyéb oktatási intézmény terve.

 

kitervezte_hu4_1.jpg

Kép: kitervezte.hu

 

kitervezte_hu_4.jpg

Kép: kitervezte.hu

 

A kétemeletes épület a Vakok Intézetének közvetlen szomszédságában áll. Kiemelkedő eleme a középrizalit feletti kupolás tető. Szintén téglaszalagok, valamint lizénák tagolják a homlokzatot, oromzata hullámzó. Az iskola jól felszerelt volt, többféle szaktanteremmel, 1946 óta Teleki Blanka Gimnázium.

 

 

57556.jpg

Kép: Fortepan / Klösz György felvétele, 1905

 

kitervezte_hu3_1.jpg

Kép: kitervezte.hu

 

egykor_hu_14.jpg

Kép: egykor.hu

 

kitervezte_hu2_2.jpg

 Kép: kitervezte.hu

 

 

4. Vakok Intézete

 

 

 

 

 wikipedia_edited_5.jpg

Kép: Wikipedia

 

A Vakok Nevelő és Tanintézetét már 1825-ben létrehozták, Európában elsőként. Az új épületét szintén Baumgarten Sándor és Herczeg Zsigmond tervezte, készült 1899 és 1904 között. Lechner Ödön Baumgarten irodájában tervezte a Postatakarékpénztárat, akire ez idő alatt nagy hatással volt a mester stílusa, így átpártolt a neobarokktól a szecesszióhoz.

 

kitervezte_hu_5.jpg

Kép: kitervezte.hu

 

kiterveztehu.jpg

Kép: kitervezte.hu

 

Az iskola rendkívül igényes belső kialakítással rendelkezik, a Nádor-terem, mely József nádorról kapta a nevét, aki sokat tett az intézmény létrejöttéért, méltán híres. Magyarország legnagyobb festett ólomüvegablak együttesét tudhatja magáénak az épület, mely Róth Miksa tanítványának, Zsellér Imrének keze munkáját dicséri

 

ittlakunk_hu.jpg

Kép: ittlakunk.hu

 

kitervezte_2.jpg

Kép: kitervezte.hu

 

 

kitervezt.jpg

Kép: kitervezte.hu

 

 5. Dob utcai elemi iskola

 

 

 harty_nyi_r_bert_we_love_budapest.jpg

Kép: We Love Budapest / Hartyányi Róbert

 

Ennek az elemi iskolának az épületét Hegedűs Ármin tervezte 1896-ban. Stílusa szorosan követi a szecesszió lechneri vonalát. Hegedűs egyébként nemcsak magával a tervezéssel foglalkozott, érdekelte az iskolaépületek kialakításának pedagógiai hatása is. Odafigyelt arra többek közt, hogy a tantermek olyan padokkal legyenek felszerelve, melyek mérete megfelel a gyerekek életkori sajátosságainak. Emellett fontosnak tartotta, hogy a tantermek jól megvilágítottak legyenek.

 

lenyo_laszlo_valasz_hu.jpg

Kép: valasz.hu / Lenyó László

 

harty_nyi_r_bert_we_love_budapest1.jpg

Kép: We Love Budapest / Hartyányi Róbert

 

Az épület homlokzatát téglaszalagok tagolják, a színes mozaikokon kisiskolás gyermekek, játékaik, taneszközök láthatók. Vajda Zsigmond festőművész művei szolgáltatták az alapot elkészítésükhöz. A színes virágminták, a hullámzó oromzat szintén Lechnert idézik.

 

24_hu_3.jpg

Kép: 24.hu

 

kozterkep_hu.jpg

Kép: kozterkep.hu

 

24_hu1.jpg

Kép: 24.hu / Tanterem az új iskolában / in: Magyar Pályázatok – Magyar Építőművészet, IV. évf. 12. szám, 1906

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél értesülni a legfrissebb posztokról, kövess a Facebookon.

 

 

Források:

Halász - Ludmann - Viczián: Lechner összes - 12 település, 36 épület

http://www.kitervezte.hu/epuletek/oktatas/szent-laszlo-gimnazium-budapest

http://www.opkm.hu/?lap=dok/dok&dok_id=203

http://www.kitervezte.hu/epuletek/oktatas/teleki-blanka-gimnazium-budapest

http://www.kitervezte.hu/epuletek/oktatas/vakok-allami-intezete-budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr4214196831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2019.01.27. 17:03:36

A Tündérpalota felsorolt jelenlegi funkciói mellett megemlítendő még, hogy itt található a Nemezeti Pedagógus Kar Központi Irodája.

humorpalanta 2019.01.27. 19:24:03

Sosem tetszett igazán a Szt László épülete. Ellenben a Tündérpalota, a Vakok Intézete és a Dob utcai iskola is gyönyörű.

A 112 éves pesterzsébeti Lázár Vilmos Általános Iskola is hordoz magán egy-két szép jellegzetességet, bár a belső udvara és a kapcsolódó épületek már nem ilyen szellemben épültek meg/újjá a háború után.
süti beállítások módosítása