A Széchenyi uradalom központja, a nagycenki kastély
2019. február 08. írta: KMJudit

A Széchenyi uradalom központja, a nagycenki kastély

A Széchenyi falujaként is ismert Nagycenk 1711-től a neves család örökös birtoka volt egészen 1945-ig. A település mai formáját nagyban befolyásolta a család helyi tevékenysége, többek közt köszönhetünk nekik egy országos szinten is jelentős klasszicista kastélyt, hozzájárultak Ybl remekművének, a plébániatemplomnak az elkészültéhez, és a település temetőjében található a család mauzóleuma, ahol a "legnagyobb magyar" is nyugszik.

 

A Széchenyi-kastély

 

p1100024-min_edited.jpg

 

Kiemelkedő építészeti emlékünk a nagycenki Széchenyi-kastély, mely a hazai klasszicista építészet nagyszerű példája. Építése 1750 körül kezdődött Széchenyi Antal megbízásából, aki egy nagyobb rezidenciát akart emeltetni a meglévő emeletes majorház helyén, melynek falait részben fel is használták. Az új épület barokk stílusban készült el Franz Anton Pilgram tervei alapján. 

 

nagycenk_kastely_1_-min.JPG

Fotó: legifoto.com / Civertan Studio

 

A bejárat kovácsoltvas kapujának két oldalán őrházakat helyeztek el, a bejárat és az épület között pedig szimmetrikus, barokk franciakertet alakítottak ki. A kert kiemelkedő része a nagyjából 3 km hosszú hársfasor, melyet Barkóczy Zsuzsanna ültettetett. 

 

nagycenk_kastely_6_-min.JPG

 Fotó: legifoto.com / Civertan Studio

 

Az emeleten egy díszterem és egy lépcsőház kapott helyet. A keleti szárnyon építették meg a kápolnát, a nyugatin a színháztermet, a középrizaliton pedig mai napig fellelhető a Széchenyi család címere.

 

p1100029-min_edited.jpg

 

Széchenyi Antal utódja, Ferenc idejében vált a birtok a család központi rezidenciájává. A soproni Ringer Józseffel és Hefele Menyhérttel átépíttette a kastélyt a század utolsó évében, melynek során elnyerte mai, klasszicista homlokzatát. Kapott egy erkélyt és domborművet is, a melléképületekre pedig egy emelet húztak.

 p1100028-min_edited.jpg

 

p1100053-min_edited.jpg

 

p1100044-min_edited.jpg

 

p1100042-min_edited.jpg

 

A 19. század első felében, Széchenyi István idején, újabb bővítés következett, melyet a szintén soproni Hild Ferdinánd tervei alapján kiviteleztek. Az épület két oldalán egy-egy újabb szárnyat emeltek, bevezették a gázvilágítást, fürdőszobát és vízöblítéses WC-t alakítottak ki. Akkoriban a Vörös-kastély és a virágház a személyzet és a vendégek szálláshelye volt, ma hotel működik benne.

 

p1100066-min_edited.jpg

 

p1100101-min.JPG

 

p1100087-min_edited-min.jpg

 

Széchenyi István halála után fia, Béla viselte a családfőséget, aki feleségével, Erdődy Hannával inkább a kertre fordított több figyelmet, így rengeteg növénykülönlegességet telepítettek a kastély köré.

 

p1100070-min_edited-min.jpg

 

p1100110-min.JPG

 

A második világháborúban a bombázások során - meglepő módon - ez a kastély is sok sérülést szenvedett, a bútorok egy része elpusztult. 1945-től pedig a Széchenyiek elvesztették tulajdonjogukat. A háborút követő két évtizedben a ház és környezete gazdátlanul állt, ez idő alatt folyamatosan pusztult, a maradék berendezése is sérült, elhordták.

 

nagycenk_kastely_5_-min_3.JPG

Fotó: legifoto.com / Civertan Studio

 

1969-ben kezdtek figyelmet fordítani a kastélyra és renoválására, 1973-ban megnyílt a főépületben a Széchényi István Emlékmúzeum, mely a neves államférfi és családjának életének adózik tisztelettel. 1988-ra a kastély teljes rekonstrukciója elkészült. A gazdasági szárnyban elhelyezték a híres méntelepet. A kastély 2016 óta nemzeti emlékhely.

 

p1100081-min_edited.jpg

 

p1100083-min_edited-min.jpg

 

A következő Nagycenkről szóló posztban bemutatjuk az Ybl Miklós által tervezett római katolikus plébániatemplomot és a Széchenyi mauzóleumot.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél értesülni a legfrissebb posztokról, kövess a Facebookon!

 

Meg nem jelölt képek: Múltidéző Építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr7414608956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása