" />
A sopronhorpácsi templom középkori értékei
2019. május 13. írta: KMJudit

A sopronhorpácsi templom középkori értékei

Sopronhorpács kiemelkedő öröksége a főút mellett található Árpád-kori eredetű plébániatemplom, melynek helyreállítása óta megtekinthetjük különleges román stílusú részeit, köztük jellegzetes bélletes kapuzatát. A templom a középkorban országosan is jelentős falusi templomnak számított.

p1100629_edited-min.jpg

 

Az 1956 és 1960 közötti helyreállítás, mely során feltárták és kibontották a román és gótikus részleteket, ugyan sok kérdést tisztázott a templommal kapcsolatban, alapítását és eredeti tulajdonviszonyait a mai napig bizonytalanság fedi. Az egyik elmélet azt állítja, hogy Ágoston-rendi szerzetesek voltak a templom alapítói, más feltevés szerint kezdetben a premontreieké volt. Létezik egy olyan verzió is, miszerint kegyúri, azaz nemzetségi templomról van szó, valószínűleg az Osl család jóvoltából. Az interneten a legtöbb helyen az utóbbi információval találkoztam.

 

p1100630_edited-min.jpg

 

p1100631_edited-min.jpg

 

Története során kilencszer alakítottak rajta, az alaprajz változtatásait ábrázolja a homlokzaton elhelyezett emléktábla. Építését a 12. század végén kezdték, és az első, 11 méter hosszú és 7,5 méter széles változat kb. 1200-ig állhatott.

 

p1100636_edited-min.jpg

 

A következő templom is rövid ideig, mindössze 25 évig létezett. Ezután az épületet kibővítették, a jelenlegi kőfalak ebből az időből, a 13. század első feléből származnak. Hamarosan újabb átalakítás következett értékes román részletekkel, köztük a főkapuzattal faragott ívekkel, két oldalán egy-egy oroszlánszoborral. Ez a templom a tatárok martalékává vált, teljesen felégették.

 

p1100634_edited-min.jpg

 

p1100632_edited-min.jpg

 

p1100635-min.JPG

 

A tatárjárás után gótikus stílusban építették újjá, ez a változat már időtállóbb volt, hiszen három évszázadot vészelt át. A török időkben is sötét idők jártak rá, 1529-ben Szulejmán Bécsbe vonulásakor, illetve 1532-ben Köszeg ostromakor majdnem teljesen elpusztult, csak a mellékhajó maradt meg. 

 

p1100634_edited-min.jpg

 

p1100638_edited-min.jpg

 

1714 és 1737 között barokk újjáépítésen esik át a Széchenyi család támogatásával. Később fatornyot kap, és szinte csak a főkapuzat marad meg eredeti formájában. 1780-ban elkészül a ma is látható barokk torony.

 

sopronhorpacs_szent_peter_es_pal_templom_kapuja-min.jpg

Fotó: Wikipedia Commons / Pintye Dávid

 

A restaurálás során feltárták a templom körüli középkori temetőt összesen 71 sírral. A 18. század közepéig temetkeztek ide. Pár méterrel arrébb Szent Flórián 18. századi barokk szobra áll.

 

saints_peter_and_paul_church_in_sopronhorpacs_05_edited-min.jpg

Fotó: Wikipedia Commons / Nxr-at

saints_peter_and_paul_church_in_sopronhorpacs_04_edited-min.jpg

Fotó: Wikipedia Commons / Nxr-at

 

p1100639_edited-min.jpg

 

Nem megjelölt fotók: Múltidéző Építészet

Forrás: Briber József: Sopronhorpács krónikája (sopronhorpacs.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr8814823566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.