" />
Idén utoljára látható a Kinizsi Vár ebben az állapotában
2019. május 23. írta: KMJudit

Idén utoljára látható a Kinizsi Vár ebben az állapotában

A Nemzeti Várprogram keretén belül 2020-ra felújítják a nagyvázsonyi Kinizsi Várat. Mi még most jártunk ott először és ezek szerint ebben az állapotában utoljára. Kinizsi Pál legendás életének története már most is körbelengi a várat, de a megújuló kiállítás a tervek szerint még nagyobb hangsúlyt fog fektetni rá és feleségére, Magyar Benignára.

Furcsa volt, hogy amint Veszprém irányából közeledtünk a településhez, kerestem a magaslatot a várral, ahogy az más esetekben is lenni szokás, de nem volt sehol. A parkolóból ezúttal nem felfelé kellett kaptatni a várhoz, hanem egy lanka alján bukkantunk rá. A mai Nagyvázsony nagyobb része gyakorlatilag magasabban fekszik, mint a vár.

p1110166-min.JPG

A megmaradt erődrendszer, vizesárkok, várfalak utaltak a vár nagyságára, az óriási torony pedig még a  hatalmas repedés ellenére is még mindig áll. Bár omlásveszély miatt az épület nem minden részét lehet jelenleg megközelíteni.

 

A palotaszárnynak csupán a falai állnak, de nem teljes magasságban. A Várprogram oldalán talált információ szerint a földszinti tereket újra felépítik, rekonstruálják. Reméljük, az eredeti állapotokhoz hűen, már amennyire lehetséges. A források szerint lesznek kortárs elemek is beépítve, bízunk benne, hogy meg fogják tudni valósítani a modern és régi közti összhangot. Az ígéretek szerint magas színvonalú szolgáltatással fogják várni a látogatókat, ami valóban ráfér, hiszen a várban rejlő lehetőségek egyelőre nincsenek kiaknázva. 

Története

 

A várat Vezsenyi László kezdte el építtetni, de túl sokáig nem birtokolhatta a család, hiszen férfiágon kihalt, így Mátyás király 1472-ben Kinizsi Pálnak adományozta vitézségéért. Leginkább felesége, Magyar Benigna tartózkodott itt, míg férje ideje nagy részében a végeken harcolt. Kinizsi a várat barbakánnal és palotaszárnnyal bővítette ki. Pálosokat telepített a birtokra, és felépíttette kolostorukat és templomukat. 

1494-ben Kinizsi Szendrő ostrománál elesett, birtokai özvegyére szálltak, így a vár is. Benigna hamarosan hozzáment Horváth Márkhoz, akinek vörös márvány sírköve megtekinthető a vár kőtárában. 

 

 

Benigna második férje egy lovas balesetben törte ki a nyakát. Következő ura a nem túl szimpatikus, hozományvadász Kereky Gergely, akivel boldogtalan volt a házassága. Egy alkalommal fény derült Kereky hűtlenségére, így az úrnő szolgáival a vár tornyából az árokba vettette. Első férjének és apjának érdemeire való tekintettel a király megkegyelmezett Benignának, viszont Zsolnalitva várába száműzték, mely szintén Kinizsitől maradt rá.

 

560px-kinizsi_palne_magyar_benigna_imadsagos_konyve.jpg

Magyar Benigna imádságos könyve, a Festetics-kódex. Kép: Wikipedia

 

1526-ban Bodó Ferenc lett adományozás útján a vár következő ura, a század második felétől pedig a Horváth család a Benignával való rokonságukra hivatkozva. Az ő nevükhöz fűződik a közeli pálos kolostor lerombolása. Onnan szereztek követ a vár falainak megerősítéséhez, valamint meg akarták akadályozni, hogy a török a kolostort elfoglalva erőddé alakítsa.

Ebben az időszakban a vár a végvárrendszer része lett, és megfigyelő szerepet töltött be. 1594-ben a török ideiglenesen el is foglalta. 1649-től a Zichy család birtokába került, ők hajdúkat telepítettek le ide. A Rákóczi-szabadságharc alatt is voltak még itt összecsapások, majd 1709-ben a labancok kezére került.

 

p1110225-min.JPG

 

Időközben a Zichy család a közelben felépítette az új kastélyát, így a vár még inkább veszített a jelentőségéből, elsősorban börtönnek használták 1848-ig.  A 18-19. században földrengés, majd tűzvész pusztította jelentős károkat okozva, például a torony ma is látható repedését.

 

 

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, a felújítást követően mindenképp ellátogatunk újra a várba. Reméljük, nem fogunk csalódni. 

 

 

Forrás: veol.hu, nkvp.hu

Képek: Múltidéző Építészet (kivéve a megjelölt Wikipedia kép)

 

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél értesülni a legfrissebb posztokról, kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr4114828538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Der Piefke 2019.05.23. 22:00:14

Szóval lesz megint egy művár!:-(

Én még azt tanultam műemkélvédelemből, hogy ezt az Athéni Charta kifejezetten ellenzi.

Lobo Marunga 2019.05.24. 08:08:03

Veszélyes játék ez. Van pozitív és negatív példa is bőven. Füzér pl. a legszomorúbb történet, az egyik legszebb várromunk pusztult el olyan módon, amihez csak a 19-20. század fordulójának "műemlékvédelme" fogható (pl. pécsi vagy veszprémi székesegyház). Aztán ott van Diósgyőr, ahol szintén nagyrészt díszletek takarják el a megmaradt értékes emlékeket, de ennél is fájóbb az egésznek a kietlen funkciótlansága. Viszont pozitív példa a jó érzékkel eltalált és szépen bemutatott Kisnána, tetszik Sirok is, Egerben is vannak pozitívumok (bár a hülyeségeik is megérdemelnének egy külön posztot), és Hollókő vagy Szigliget se rossz, továbbá jó irányba halad Csókakő. Remélem, Nagyvázsonyt nem fogják eltolni, és nagyon szorítok, hogy tele ne rakják fémmel meg üveggel, meg interaktív képernyőkkel, és persze remélem nem tüntetik el azt ami van.

Aranyi Gábor 2019.05.24. 09:04:24

A görögök pont most döntöttek a templomcella visszaépítéséről: index.hu/kultur/2019/05/10/athen_akropolisz_parthenon/

Az pedig kész szerencse, hogy a derék franciák magasról tettek az Athéni Chartára, mert akkor Carcassone sem létezhetne: en.wikipedia.org/wiki/Carcassonne

Diósgyőr TELJESEN vissza fog épülni, egy szó nem igaz abból, h."díszletek takarnák az értékes részeket". Egert is vissza fogják építeni, amennyire lehet. Nagyvázsonyt stb.

(Értem én, hogy nektek a ZSINAGÓGÁK visszaépítésével miért nincs semmi bajotok, a NEMZETI nagyság "visszaépítésével" meg miért van, de pont lexarom. )

nemorino 2019.05.24. 09:20:42

@Aranyi Gábor: A zsinagógázás nagyon nem kellett volna, a kolléga hozzászólása teljesen korrekt volt. Én jártam a füzéri várban a felújítás előtt és láttam a képeket, hogy mi lett belőle, hát szerintem is elszomorító. Nem a romokat hiányolom, csak ugyanennyi pénzből ízlésesen is meg lehetett volna oldani.

Audianer 2019.05.24. 10:46:12

Kicsit túlzásnak tartom ezt az építményt várnak nevezni. Erdetileg ez csupán egy lakótorony volt amit később megerősítettek, hogy védhetőbb legyen de ettől még nem lett belőle vár. Mivel egy domb aljába épült a laikus is láthatja, hogy az akkori tüzérségi képességekkel is porrá lehetett volna lőni a dombtetőről. Stratégiailag tehát már akkor is csődnek számított.

Lobo Marunga 2019.05.24. 11:34:14

@nemorino: Erről beszélek. Még a visszaépítést is lehet jól csinálni. Füzért és Diósgyőrt elbaltázták, méghozzá nem is kicsit.
Egyik várunk sem úgy néz most ki, mint mondjuk száz éve, többségük felújítás nélkül ma egyáltalán nem is állna. De egy elhibázott, túlzásba vitt visszaépítés nem több, mint fölösleges önámítás, díszlet, torzítás. A rom nem öröm, de érték, az eltúlzott visszaépítés pedig még akkor is önámítás, ha öröm. Ennélfogva nem az. Füzért volt alkalmam több állapotában is megtekinteni, és eleinte mértékkel és jó irányba haladt. Aztán túlszaladt a dolog, nem is kicsit.
A nemzeti büszkeséghez meg az ég világon semmi köze nincs ennek. Eleve teljesen értelmetlen a felvetés. Egy csomó várunkat nem is magyarok építették, vagy van olyan részük, amit nem magyarok építettek, hanem mondjuk németek, sőt, akár a törökök. Akkor azokat a részeket bontsuk le? Tök értelmetlen az egész felvetés. A nemzeti büszkeséget az emeli, ha a most birtokunkban levő műemlékekkel jól tudunk bánni. Bízom benne, hogy Nagyvázsonyban így lesz, szurkolok a projektnek.

Lobo Marunga 2019.05.24. 11:37:06

@Audianer: Mert a stratégiailag nem jól tervezett vár nem vár?

Dikusz 2019.05.24. 14:05:47

@Lobo Marunga: Húsz éve láttam először a rezi várat, legutóbb tavaly októberben jártunk arra, mindkét alkalommal a Kék-túránk keretében. "Lehangoló" a látvány. Nincs kétségem afelől, hogy a legjobb szándékkal újították fel a várat, de pont azt a hibát követték el, amit a hozzászólásodban ír(sz). Itt is épp az történt, hogy a kevesebb több lett volna. Az tény, hogy szükség volt a vár restaurálására, de ennyire nem kellett volna. Betonba foglalták az egészet.
Kicsit arrább a Tátika azért megvigasztalt.:)

Lobo Marunga 2019.05.24. 14:28:04

@Dikusz: Én tavaly jártam először Rezin, így összehasonlítási alapom nincs, de rögtön feltűnt a teljesen értelmezhetetlen fogadóépület vagy micsoda a bejáratnál. Ráadásul még funkciótlan is. Nekem egy megnyert majd ötlettelenül kivitelezett pályázatnak tűnt a dolog, de talán még menthető. Előtte egy évvel voltam a szemben fekvő Tátikán, ami egyelőre szűznek tűnik, és remélem némi állagmegóváson kívül az is marad.

Lobo Marunga 2019.05.24. 14:37:37

És csak az említés kedvéért még egy pozitív példa: Sümeg.

Pic 2019.05.24. 22:15:16

Van egy kedves barátom aki restaurátor és ő mesélte, hogy több irányzat van. A régi iskola szerint csak az az érték, ami az eredetiből megmaradt és azt kell megőrizni, úgy ahogy most van. Tehát csak azt az állapotot konzerválod. Nincs kijavítás, kipótlás, újraépítés stb.

Egy megengedőbb iskola azt mondja a hibás, hiányzó részek javíthatók, pótolhatók, de azt úgy kell pótolni, javítani, hogy mindenki számára egyértelműen látszódjon, hogy az már MAI pótlás.

Aztán van a "szakemberek" szerint a barbár irányzat, ami a régi hiányzó, sérült részek teljes kijavítását, újjáépítését jelenti. Állítólag a régészeket, restaurátorokat erre mindig kiveri a víz...

Well....
Külföldön járva mindig megcsodálom a sok régi, nagyon szép állapotú várat, mert azokban tényleg LÁTJA ÉS ÉRZI az ember a régi idők hangulatát.

A sógoroknál járva, azok büszkeségét látva mindig elkap az ideg, hogy "Könnyű nektek, otthon nem robbantgattatok!"

Nálunk ugye történelmileg sokat rombolt a török, majd ami megmaradt azt elintézték az osztrákok.

Emiatt baromira rossz érzés Magyarországon várat látogatni, mert amikor mondják, hogy a magyar végvárrendszer, meg hősi múlt, stb, stb, akkor az emberfia meg a gyereke körbenéz és lát a hegy tetején egy térdig érő, fehér kőcsíkot, ami körbefut. NA ebbe képzeld bele a hősi múltat kisapám!
Nem beszélve a fránya turistákról akik meg pláne nem érzik a a múlt nagyságát és értetlen arccal topognak a térdig érő romok között.

Szóval igazat adok nektek abban, hogy eszetlenül újjáépíteni nem jó, de szerintem valamennyire újjáépíteni igenis kell, mert térdig érő kőhalmokkal az emberfia és gyermekei fantáziáját megmozgatni elég nehéz. Ebből kiindulva én nagyon nem értek egyet azokkal akik azt mondják, hogy a hiányzó részeket látványosan pótoljuk, jelezve, hogy az modern kori újjáépítés. Barbár dolognak tartom mind a sok helyen látható betonos betoldásokat és a vöröstéglásakat is.

Szerintem az eredeti vagy azokkal egyező kövekből történő pótlás és valamilyen szintű visszaépítés kellene mindenhol, legalább annyira, hogy mutasson valamit, mint például Sümeg. Lehet, hogy barbár dolog de legalább LÁTUNK valamit a régmúltból.

Megjegyzem az általatok említett Rezi várat szerintem hiába "csinálták" meg, nem sokat mutat magából, ennél még Nagyvázsony romjai is szemléletesebbek. Ahogy én láttam a testidegen bejárati rész messziről nézve gáz, közelről pedig béna, de nekem úgy tűnt mintha annyi szerepe lenne, hogy védje az alatta levő romokat.

Mondjuk ha már költenék egy várra én biztos nem Rezire költenék ami a leírások szerint egy nulla harcértékű vár volt, ha jól emlékszem fénykorában 11 katona állomásozott benne és a török is annyira lesz**rta, hogy akkor sem foglalta el amikor a védők simán otthagyták nekik.

A Tátikát az említések alapján sajnálom, hogy kimaradt, sajnos mikor arra jártunk az ifjúság és a nők kipurcantak és a vártól 2 kilométerre feladtuk. :((

Dikusz 2019.05.25. 00:26:56

@Lobo Marunga: A szállásunk Sümegen volt (tavaly októberi hosszú hétvége), így az első nap a sümegi várat látogattuk meg. Tökéletesen igaz, amit írtál, igazán profi módon újították fel. Néhány éve a vörös tetőcserepet kicserélték, sokkal jobban illik a várhoz -nem rí ki messziről- a jelenlegi, nem új cserép.
Pont az a "fogadóépület" akasztott ki, amit említesz. Való igaz, sokáig életveszélyes volt a rezi vár, de ennyire nem kellet volna restaurálni. Ha tavaly láttad először, az gondolom fel sem tűnt, ahogy "összebetonozták" a vár falait. Nem kétséges, meg kellett erősíteni, de nem ennyire. Nem dicsérem a felújítást végzőket...
A Tátika ehhez képest üdítő látványosság volt, de az kétségtelen, hogy mindkettőről csodálatos volt a kilátás.:)

Dikusz 2019.05.25. 00:34:20

@Pic: Kár volt feladnotok, mentetek volna fel rá uraim, a hölgyek, és a gyerekek meg pihenhettek volna lenn.:)))
Én a pejslimet kipöktem (túlsúly, kor...), de kimondottan vigasztaló volt Rezi után. Ennek ellenére nem sajnálom, mert Rezin keresztül mentünk, ami szép kis falu, október vége ellenére pedig gyönyörű, tiszta időnk volt.

Lobo Marunga 2019.05.25. 09:58:21

@Pic: Right. Pont erről beszélek én is. Kell az újjáépítés, csak nem szabad túltolni, meg van amikor jól sikerül, van amikor nem.

Lobo Marunga 2019.05.25. 10:15:30

@Dikusz: Sümegen pont az van meg, amit Diósgyőrben hiányolok. Ahogy Pic is írja egyrészt úgy van felépítve, felújítva, hogy a régi harmóniában van az újjal. Ha akarod, látod, melyik a régi és melyik az új, de nem veri ki a szemedet, egy egységes képet látsz. és van az egésznek funkciója, szépen kialakított korhű bemutatótermek, ügyesen elrejtett modern vizesblokk és vetítőterem, mindenhol pont annyi védőkorlát, amennyi kell. A kápolnának várkápolna hangulata van, ráadásul ha jól tudom, még használják is. Nagyjából ebbe az irányba halad Szigliget is. Ehhez képest Diósgyőrben ha bemész a lovagterembe, egy művelődési ház ún. foglalkoztató termében érzed magad, és az egész hangulat tök olyan, mintha egy művházban vagy hivatalban mászkálnál, ahol még nem dőlt el, hogy mire is kéne használni ezt az egészet. Füzért pedig olyanra akarták csinálni, mintha mi sem történt volna. Ez viszont önámítás.
És ha már belevágtam, a nagy szerelem: Eger. Nagyon-nagyon örülök annak, ami ott folyik, de egyik szemem sír, a másik nevet. Ismertem a várat még abból a korából, amikor csak a múzeumba kellett jegy, amúgy ki-ki szabadon sétálhatott benne, akár még rövidebb út is lehetett a hegyről lefelé. Aztán jött a külön sétálójegy, és azóta nem tudnak észhez térni. Az oké, hogy nincs ingyen, megértem, fenn kell tartani, stb. Na de: A kapunál van egy pénztár. Ott csak alapjegyet vehetsz, ami kicsit is érdekes, ahhoz külön jegyet kell venned a belső pénztárnál. Már eleve ez sutyerákság. Legyen drágább a jegy, de legyen benne minden! Senki ne érezze magát alacsonyabb szintű vendégnek! Utána kiderül, hogy a benti pénztár egy órával később nyit, mint a kinti. Mi van? Mégis miért? Tehát ha nyitásra mész, már egy órát lébecoltál, mire az extrákra jegyet vehetsz. Utána ott közlik veled, hogy két óra múlva indul csoport. A végén hagyod a fenébe az egészet, és dühösen, rossz szájízzel jössz el. Szépen halad a felújítás, de némi marketing tanácsadás nem ártana a fenntartóknak...