Szecessziós vidéki színházaink
2019. június 26. írta: KMJudit

Szecessziós vidéki színházaink

Magyarország legszebb és legérdekesebb vidéki színházai - 4. rész

A magyar színháztörténet meghatározó szereplői között fellelhetőek a vidéki társulatok is. Legtöbbjük gyönyörű vagy éppen valamilyen szempontból különleges színházépületet tudhat magáénak. Akad néhány, mely a szecessziós stílust képviseli, vagy drasztikus átalakítás következtében azzá vált vagy épp elvesztette szecessziós jegyeit.


Veszprémi Petőfi Színház

 

Veszprém színháza Medgyaszay István merész terve alapján készült el 1908-ra. A tervezőnek sikerült összeegyeztetnie a hagyományos úttól való elrugaszkodást a város kívánságaival, olyan szinten, hogy nemzetközileg is elismerték munkáját.

 

p1040915_2_mini.JPG

 

p1040889_edited_mini.jpg

 

p1040871_edited_mini.jpg

 

Egyedülálló épületnek számít az országban, mivel ez az első vasbeton szerkezetű színház. A vasbeton tulajdonságait Medgyaszay a párizsi Hennebique-irodában eltöltött időszak alatt ismerte meg. A színház első terveit még ott készítette el, hazaérve már csak a megvalósítás volt hátra.

 

p1040955_edited_mini.jpg

Izgalmas megoldás, hogy a nézőtér alatt alakította ki az előcsarnokot, a bejárat a színpad alatt helyezkedik el, a főlépcső pedig az épület ellentétes oldalán található. A magyar szecesszióra jellemző népművészeti formák szintén vasbetonból lettek kialakítva, például az ablakok, konzolgerendák, a keleti gyűjtőútjain szerzett tapasztalatok éreztetik itt hatásukat. Ezenkívül Nagy Sándor sgraffitóképe A fehér szarvas vadászata teszi még díszesebbé a homlokzatot.

p1040889_edited_mini.jpg

Soproni Petőfi Színház

 

A mai épület elődje már 1840-ben is állt, azt Franz Lössl osztrák építész tervezte. Viszont rendkívül tűzveszélyes volt, így mindenképpen korszerűsíteni kellett. Jelenlegi formáját 1909-re nyerte el Medgyaszay István terveinek köszönhetően. A város nyugodt szívvel bízta rá a szecessziós stílusú átalakítást, mivel már a veszprémi színház esetében bizonyította rátermettségét. A soproni épület története során még kétszer vált szükségessé a felújítás, először 1969 és 1975 között, majd 1992-ben. 

 

A Franz Lössl tervezte Petőfi (ekkor Városi) Színház a századfordulón:

78056.jpg

 Kép: Fortepan / Csigó Gergely

 

A Medgyaszay-féle színház napjainkban:

p1040704_mini_1.JPG

p1040701_mini_1.JPG

p1040698_mini_1.JPG

 

Szigligeti Színház, Szolnok

 

Az épület tervezője Spiegel Frigyes és Englerth Károly, az építkezést Bede Antal vezette. Az átadásra 1912. április 20-án került sor.  Szolnoknak önálló társulata 1954 óta van, ekkortól hívják Szigligeti Színháznak, előtte egyszerűn a Városi Színház nevet viselte. 

10493.jpg

A Városi (ma Szigligeti) Színház Szolnokon 1932-ben. Forrás: Fortepan / Kurutz Márton

1935_1.jpg

A Városi (ma Szigligeti) Színház Szolnokon 1935-ben. Forrás: Fortepan / Lissák Tivadar

1939.jpg

A Városi (ma Szigligeti) Színház Szolnokon 1939-ben. Forrás: Fortepan / Martinez Judit

 

Az első világháború után a bevonuló román csapatok szétbombázták, így 1926-27-ben fel kellett újítani. A második világháború szönyegbombázása is megviselte, tető nélkül maradt hosszú ideig, majd 1963-ra átépítették. Ennek ellenére 1989-re életveszélyes állapotba került, de 1990-re korszerűsítették, és már megfelel a kor követelményeinek. 

 

szigligeti_theater_szolnok.jpg

A Szigligeti Színház jelenlegi formájában szinte felismerhetetlen az eredeti szecessziós épület. Kép: Wikipedia

 

 

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesülni a legfrissebb posztokról, kövess a Facebookon!

 

Az előző részekért kattints a címekre!

Magyarország legszebb és legérdekesebb vidéki színházai - 3. rész

Magyarország legszebb és legérdekesebb vidéki színházai - 2. rész

Magyarország legszebb és legérdekesebb vidéki színházai - 1. rész

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr3114060619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása