Látogatás a balácai római kori villagazdaságban
2019. július 04. írta: KMJudit

Látogatás a balácai római kori villagazdaságban

Egy korábbi bejegyzésben, ahol részletesebben is beszámoltam a Villa Romana Baláca történetéről, ígértem, hogy amint lehetőségem nyílik eljutni Nemesvámosra, egy újabb posztban saját képekkel mutatom be a villagazdaságot. Június végén volt is alkalmam rá, a képekért kattintsatok a galériára!

Nem telik túl sok időbe körbejárni a látogatóközpontot, viszont mindenképp megéri, nagyon érdekesnek és értékesnek találtam. A központi villa jó részét rekonstruálták, mögötte a kőtárban megtekinthetjük a Balaton-felvidékről összegyűjtött sírkő- és szobormaradványokat. Plusz pont, hogy SZÉP kártyát is elfogadnak (OTP), ezt azért jegyzem meg, mert a Balaton környéki látnivalóknál ezt idén eddig nem nagyon tapasztaltam (pl.: Kinizsi vár, Cseszneki vár, sok étterem a Balaton parton, stb.), de lehet, hogy csak így jött ki a lépés.

A balácapusztai villagazdaság a legnagyobb kiterjedését az i. sz. 2-3. században érte el, volt idő, amikor egészen a Balatonig elért a birtok. A gazdaság  egy központi részből (pars urbana) állt, mely lakóházat, fürdőt, zárt udvarokat, díszkerteket foglalt magába, és az azt körülvevő gazdaságból (pars rustica). A központi rész kb. 9 hektárnyi területet ölelt fel, a lakóház pedig 2400 m² alapterületű volt, a kor minden kényelmével felszerelve. Gyakran kerítés választotta el a gazdasági résztől, ahol a megművelt földeken kívül műhelyek, magtárak, istállók és egyéb épületek álltak. A mai napig 22 kőépületet azonosítottak a régészek a földbirtok központján. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr3414925518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gregersen Nils 2019.07.04. 23:06:41

Látom, nem javították még meg a megroskadt tetőt....

Lobo Marunga 2019.09.11. 13:00:35

A turistatérkép szerint Szentkirályszabadja mellett is vannak római romok. Azokról van valami infód?
süti beállítások módosítása