Tihany bájos parasztházai
2019. augusztus 17. írta: KMJudit

Tihany bájos parasztházai

Tihany történelmi ófalujában hangulatos parasztházak közt sétálhatunk, melyek többsége a 19. században épült, de némelyikük már a 18. század végén is állt. A szabadtéri múzeumban például megtekinthető két szépen megőrzött tájház, a Parasztgazda háza és a Halászcéh háza.

A Parasztgazda háza az 1797-es Tihany térképen már szerepel. Tulajdonosa, Szalai Ferenc 1839-ben adta el a Berkes Jánosnak, akit jóval azelőtt fogadott a település iskolamesternek. Az új tulajdonos alakította ki a ház mai formáját, akkoriban egy szobából, konyhából, fészerből és istállóból állt. A család gyermektelen volt, így a Berkes házaspár halála után Pető Lajosé lett 1897-ben, aki pincével és disznóólakkal bővítette ki. 1930-ban Varga Jolán tanítónő lett a ház tulajdonosa, majd 1937-ben átkerült a Balatoni Intéző Bizottsághoz. 1965-ig lakóházként működött, majd műemléki helyreállításon esett át. 

A Halászcéh ház a Dunántúlon egyedülálló, hiszen ez az egyetlen fennmaradt halászház. Tihany a 19. században halászfaluként volt ismert. A Disznósi Társaság használta az összejöveteleire, itt helyezték el a céhládát, a céhorsót és a céhpecsétet. Szintén nádfedeles, tornácos, egy szobából és füstös konyhából állt.

A szomszédságban található Fazekas házban jelenleg üzlet működik. Telkén két épület áll, az egyik az utcára merőlegesen, a másik párhuzamosan előkerttel.  A bal oldali, tornác nélküli, macskalépcsős oromzatú ház a 19. század első felében épült. 

Ezeken a házakon kívül a népi építészet számos szép példáját találjuk Tihanyban, nagy részük már étteremként, panzióként, vagy üzletként működik, némelyikük viszont megőrizte eredeti lakóház funkcióját.

Kattints a galériára a képekért, melyek közé nem csak mai, hanem régi fotókat is gyűjtöttem!

 

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél értesülni a legfrissebb posztokról, kövess a Facebookon!

 

 

Kapcsolódó:

Cáki pincesor

Szigligeti parasztházak

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a Facebookon és a YouTube-on is!

 

 

Forrás: tanyamuzeum.hu
Képek: Múltidéző Építészet

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr8415011028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása