Rejtélyes villa bújik meg Debrecen belvárosának szélén
2019. szeptember 12. írta: KMJudit

Rejtélyes villa bújik meg Debrecen belvárosának szélén

Debrecen egyik legforgalmasabb részén, a Segner téri trolivégállomás mögött, társasházak ölelésében, a Tesco és McDonald's szomszédságában áll egy rejtélyes, elhagyatott villa. Az épület évtizedek óta pusztul, de romjaiban is szemet gyönyörködtető. 

 

p1120820-min.JPG

 

Nyáron benövik a kúszónövények és a gaz, így sajnos túl sok minden nem látszik a homlokzatból. A belvárosból kizavart hajléktalanok vették birtokba az oszlopos előteret, így a higiéniát tekintve sem éppen kellemes állapotban van a hely.

Az udvarra be lehet menni, mivel valószínűleg a hajléktalanok lebontották egy kis részen a kerítést, vékony, letaposott ösvény vezet a lépcsőig. A házba viszont nem lehet bejutni, ablakai, bejárata befalazva, nyilván a tulajdonos nem szeretne itt csöves szállót, jogosan. Legalább a vandálok sem tudnak kárt tenni benne, vagy elhordani, ami maradt, ha maradt egyáltalán valami - szerintem amúgy semmi.

 

p1120833-min.JPG

 

A homlokzatról próbáltam fotókat készíteni, de a gaz és a kúszónövények olyan szinten nőtték be az épületet, hogy körbejárni lehetetlen volt, a bozótvágó késemet pedig most pont otthon hagytam. Tényleg nem vagyok finnyás, de nagyon nem nyűgözött le az sem, hogy viszonylag friss, valaki által már széttrancsírozott emberi ürülékkupacokon kellett átegyensúlyozni, hogy valamennyire közelebbi képeket is tudjak csinálni. Nem is említve a nyilván nem frissen mosott textileket szanaszét a földön, valamint a matracokat. Lesújtó látvány volt.

 

p1120828-min.JPG

p1120830-min.JPG

p1120831-min.JPG

p1120832-min.JPG

 

Talán télen több szerencsém lett volna, amikor nincs annyi növényzet, találtam is a neten néhány képet. Az első 3 fotón a földszinti nyílások még nincsenek befalazva. Tehát volt idő elhordani, amit lehetett.

 

dehir_hu.JPG

Forrás: dehir.hu

dehir.JPG

Forrás: dehir.hu

debbenet.JPG

Forrás: Debbenet Blog

haon_hu.jpg

Forrás: haon.hu

 

Túl sok információt nem találtam a villáról, amivel valamit lehet kezdeni, az a Haon.hu egykori cikke, melyben Papp József Kós Károly- és Podmaniczky-díjas helytörténeti kutató beszél a villa keletkezéséről, lakóiról, történetéről. De tényleg nem bővelkedünk az információözönben, és régi képet sem találtam, pedig arra nagyon kíváncsi lennék.

1912-ben épült a klasszicista villa Syposs Miklós megrendelésére az akkor még létező Kisállomás mellé. Az építtetőről sem sokat tudunk. Abban az időben pontosan a mai Segner téren keresztül haladt a füzesabonyi vasútvonal, mely 1991-ben szűnt meg. A sínekre még emlékszem gyermekkoromból, az állomásépületre nem ( a kilencvenes évek kedvelt hajléktalan találkozóhelye volt), a kép (lásd lentebb) sem emlékeztet, de így nézett ki. Szóval forgalmas hely volt ez akkoriban is, érdekes, hogy közvetlenül ide építtették ezt a villát, viszont a környék annak ellenére népszerű volt.

 

debrecen-vasarter_mar_a_bezaras_utan_de_meg_viszonylag_egyben_fotofodor_illes.jpg

Az egykori Kisállomás épülete a bezárás után, a villa kb. 10 méterrel arrébb épült. Kép: vasutallomasok.hu / Fodor Illés

A villa eleinte földszintes volt, 12 évvel később kapott emeletet Csanak József tervei alapján Syposs özvegyének a megbízásából. Ezután az átalakítás után már egy igencsak patinás ház állt a Kisállomás mellett.

 

p1120829-min.JPG

p1120827-min.JPG

p1120826-min.JPG

p1120825-min.JPG

p1120824-min.JPG

p1120823-min.JPG

p1120822-min.JPG

 

Az oszlopos előtér vagy terasz egy nagy szobába vagy dohányzóba vezet. Mögötte hall, mely a hátsó udvarra nézett. A földszinten találhatták az ebédlőt és a szalont. Hátul kapott helyet a konyha, a fürdő és egyéb helyiségek, az emeleten pedig a lakószobák. Volt a cselédek számára egy melléképület is, én azt nem találtam.

A második világháborútól kezdődően a történet nagyon zavaros, 1944-ben Pásztor Ferenc kért és kapott átalakítási engedélyt, de nem tudni, milyen minőségben, bérlő-e vagy tulajdonos.

Papp József helytörténész feltételezi, hogy a második világháború során a tulajdonosoknak nyoma veszett, utána a tanács bérlőket költöztetett a villába. Hogy meddig volt lakott? Arról nem találtam semmit. Elvileg a jelenlegi tulajdonosa értékesíteni szeretné, de eddig nem kellett senkinek. Szép épület lehetne, ha felújítanák, de nem sok reményt fűzök hozzá. Azért szurkolok a tulajnak, hátha sikerül hasznosítani, megérdemelné a villa.

p1120815-min.JPG

 

 

Találtam a villáról egy rövid bejegyzést 2010-ből a Debbenet blogon, és az egyetlen komment megnevettetett (amire már válaszoltam is):

 

 

A kommentelő jóslata hamarosan beteljesedik, még 2 év van hátra, és ahogy elnézem, esélyes is!

 

 

Kapcsolódó:

Ilyen volt Debrecen 100 éve

Városrendezés és enyészet Debrecenben

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a Facebookon és a YouTube-on!

 

 

Források:

https://haon.hu/helyi-kozelet/a-syposs-villa-titka-2875639/

http://debbenet.blogspot.com/2010/06/belvarosi-belsosegek-xi.html

 

Képek:

Múltidéző Építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr4015068786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása