Kőszegi gyöngyszemek
2019. december 12. írta: KMJudit

Kőszegi gyöngyszemek

Kőszeget történelmi épületei, a vár és természeti értékei teszik kiemelkedővé. Magyarország egyik leghangulatosabb óvárosa szintén itt található. Ebben a bejegyzésben olvashattok Kőszeg néhány építészeti gyöngyszeméről.

 p1100471-min.JPG

 

Hősök kapuja

 

A középkori Kőszeg legfontosabb bejárata volt a Déli városkapu, azaz az „Alsó-torony”, melyet a 14. században emeltek a város védelmi rendszerének részeként. Érdekesség, hogy itt laktak a toronyzenészek, azaz "tornyosok" is. Több száz év után, 1880-ban azonban ezt a kaput lebontották. Majd Kőszeg török ostromának 400. évfordulójára emelték a ma is látható Hősök kapuját 1932-ben.

 

p1100488-min.JPG

 

Lábasház

 

Magyarország egyetlen duplaárkádos háza, a barokk stílusú épületben ma levéltár működik. Eredetileg egy mészárszék állt itt, majd az emeletráépítést később úgy oldották meg, hogy a következő szint oszloplábakon áll, innen a Lábasház név.p1100526-min.JPG

 

Sgraffitós-ház

 

Kőszeg egyik nem mindennapi épülete a reneszánsz időkből származik, különleges eljárással készült homlokzatdíszítéséről kapta a nevét. 1560 körül alakították át emeletessé, és a jelenlegi vakolatdíszítése is ekkor készült el. Az eljárást jelző olasz "sgraffito" szó jelentése "kaparni". Az Itáliából származó módszer szerint egy vagy több színű vakolatréteget húztak fel a homlokzatra, majd a kívánt mintának megfelelően a felső, világos réteget lekaparták, így alakult ki a homlokzat díszítése.

 

p1100550-min.JPG

Városháza

 

Az ország egyik legrégebbi városházája Kőszegen található, már a 14-15. századtól ebben az épületben tanácskoztak a város vezetői. A földszinten még fogdát is alakítottak ki, a pincében őrizték a település borát. A homlokzaton található címerek (a Jurisics családé, a történelmi Magyarországé és Kőszegé) és képek 1712-ből származnak, melyeket több alkalommal is újrafestettek.

 

p1100527-min.JPG

 

Arany Egyszarvú Patikamúzeum

 

A patikát a jezsuiták alapították 1743-ban, majd miután a rendet nem sokkal később feloszlatták, a kamarához került. Egészen 1910-ig váltogatták egymást a tulajdonosok, amikor Tersánszky Károly eladta az Iparművészeti Múzeumnak. Egy ideig hentesüzlet működött az épületben, majd a második világháború után gyógyszerészettörténeti kiállításnak, 1980-tól pedig a patikamúzeumnak ad otthont.

 

p1100558_edited-min.jpg

 

 

Aranystrucc szálloda

 

Magyarország egyik legrégebbi vendéglátóhelye, legelőször 1597-ben hallani róla. Az Aranystrucc nevet a 17. században kapta. Neves vendégek is megfordultak a fogadóban, például itt tárgyaltak a Wesselényi-féle összeesküvés résztvevői. A második világháború után a szovjetek kisajátították, valamint Hangya is működött benne.

p1100461_edited-min.jpg

Jurisics-vár

 

 A vár legősibb változata egy cölöpvár volt, melynek maradványaira az udvarban bukkantak rá. A tatárjárás után épült fel az Alsóvár. A későbbiekben alapvetően két részre oszlott: az elővárra, mely a személyzetnek és az őröknek adott helyet, és a belső várra. Több ura is volt, a 13. században a Héder nemzetségé volt, de birtokolta Károly Róbert, a Garaiak, Mátyás király, valamint a Habsburgok.

Károly Róbert ideje alatt jelentős fejlődésnek indult a vár, építettek tornyokat, várárkot, illetve a városfalat. Történetének legnagyobb ostroma 1532-ben zajlott, amikor Szulejmán Bécs felé indított hadjáratának egyik állomásaként megtámadta a Jurisics Miklós kapitány által vezetett várat.

 

p1100590-min.JPG

Zwinger / Öregtorony

 

A település ősi épületeinek egyike, valószínűleg a 13. századból származik, de vannak nézetek, melyek szerint csupán 15. századi építményről van szó. Szintén szerepe volt Kőszeg védelmi rendszerében a vár és az "Alsó-torony" mellett.

 

p1100615-min.JPG

 

Szemző-ház

 

Kőszeg nemcsak középkori épületekkel büszkélkedhet, a szecesszió is felütötte a fejét a településen, bár a város nyilvánvalóan nem elsősorban erről ismert. A homlokzaton álló emléktábla tanúsága szerint egy kora újkori lakóház helyén épült 1909-ben Szemző Sándor ügyvéd megbízásából. A ház lakója 1917-től az államosításig a Reményi család volt.

 

p1100613-min.JPG

 

Kattints a videóra még több kőszegi képért. Ha pedig tetszett a videó, iratkozz fel a blog YouTube csatornájára!

 

Ebben a videóban pedig visszautazunk az időben, nézd meg, hogy milyen volt a kőszegi Jurisics vár és más várak a múlt században!

 

 

Ezenkívül követheted a blogot a Facebookon is!

 

 Képek: Múltidéző Építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr7815345964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2019.12.15. 09:18:11

1ik legszebb városunk.
süti beállítások módosítása