A macskaköves utcák nosztalgikus hangulata
2020. február 04. írta: KMJudit

A macskaköves utcák nosztalgikus hangulata

Gyermekkori emlékem, hogy Debrecen néhány utcáját még macskakő borította, ami már akkor ritkaságszámba ment. Ma meg már kuriózum, ha élőben is átélhetjük a macskaköves utcák hangulatát.

 

1912_magyarorszag_budapest_i_taban_holdvilag_utca_schmidt_albin.jpg

Kép: 1912. Tabán, Holdvilág utca. Fortepan / Schmidt Albin

 

Hiába elavult módszer a macskaköves burkolat, a járművek nagyobb zajjal haladnak rajta, mint az aszfalton, rázkódnak, esőben csúszós, mégis jól mutatnak a különböző mintázatokban lefektetett macskakövek. Az esztétikán kívül előnye volt még, hogy a kopott köveket könnyen ki lehetett cserélni (magas volt a kopásállósága, így ez nagy sokára következett be), mivel a kockák nem voltak egymáshoz rögzítve. Ha pedig felszedték, újra fel tudták használni egy másik helyen. A hangulata pedig magáért beszél.

 

1894_erzsebet_korut_a_rakoczi_kerepesi_ut_felol_nezve_eloterben_a_dohany_utca_keresztezodese_1894-ben_fortepan_budapest_fovaros_leveltara_leveltari_jelzet_hu_bfl_xv_19.jpg

Kép: 1894. Erzsébet körút a Rákóczi-Kerepesi út felől nézve. Előtérben a Dohány utca kereszteződése. Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. HU.BFL.XV.19.d.1.08.004

 

A Monarchia egész területén, így Budapesten, Bécsben és a nagyvárosokban is kedvelt volt a somoskői bazaltkő. A legnagyobb kőbánya, ahonnan a kockaköveket nyerték, a ma Szlovákia területén elhelyezkedő Macskalyukon volt. A bánya kezdetei 1878-ig nyúlnak vissza, amikor a holland származású Alfonz Janssen de Limpens megnyitotta a Somoskő határában lévő Nyerges-hegyen az első bányát. Két évvel később megnyílt a Medves-hegyen a macskalyuki bazaltbánya is. Innen került az utcákra a korszak legkönnyebben faragható kockaköve.

 

1941_gul_baba_utca_chuckyager_tumblr.jpg

Kép: 1941. Gül Baba utca. Fortepan / Chuckyeager tumblr

 

A macskakő fénykorát a második világháború előtt élte, addig ez volt a legkedveltebb burkolat az utcákon és tereken. A forradalmak idején jellemzően felszedték és barikádokat építettek belőle, mint ahogy azt tették Budapesten is az 1956-os forradalom alatt. A hatvanas évekre a macskakövet kiszorította az aszfalt. 



1956_fehervari_ut_szemben_a_vasarhelyi_pal_utca_torkolata_jobbra_a_moricz_zsigmond_korter_a_vali_utca_sarkarol_nezve_nagy_gyula.jpgKép: 1956. Fehérvári út, szemben a Vásárhelyi Pál utca torkolata, jobbra a Móricz Zsigmond körtér, a Váli utca sarkáról nézve. Fortepan / Nagy Gyula

 

Ebben a videóban további macskaköves utcákat láthatsz, Budapesttől Sopronig, Miskolctól a Tabánig, a 20. század legelejétől az ötvenes évekig.

Ha tetszik a videó, iratkozz fel a blog YouTube csatornájára.

 

 

Ha pedig tetszett a bejegyzés, kövess a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr6115454710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2020.02.05. 20:23:19

@drover(fanyul társa): akkor nem írom le. Kevésbé lett volna kulturált egyébként is.
süti beállítások módosítása