10 + 1 lenyűgöző európai világítótorony
2020. február 27. írta: KMJudit

10 + 1 lenyűgöző európai világítótorony

Kicsit távolabbi vizekre evezünk, hiszen igazán impozáns világítótornyokért az ország határain túlra kell mennünk. Használatuk több ezer éves múltra tekint vissza, és a mai napig figyelmeztetik a hajósokat a veszélyes partszakaszokra, zátonyokra. Ismerkedjetek meg Európa néhány gyönyörű világítótornyával!

 

1. Lindau világítótornya, Németország

Németország legdélebbi fekvésű világítótornya nem tengerparton áll, hanem a Boden-tó partját őrzi. A 33 méter magas, ötemeletes torony 1856-ban épült, és Lindau város számos pontjáról látható hatalmas óra jelzi rajta az időt. A mellette álló kőoroszlánnal pompás látványt alkot.

lindau_pixabay3.jpg

Kép: Pixabay

 

2. Herkules-torony (Torre de Hércules), Spanyolország

A Herkules-torony egy ősrégi, idestova kétezer éves világítótorony A Coruñában, Spanyolországban, mely még ma is működik. Nem hiába a világörökség része. Még a rómaiak építették, és a Farum Brigantium nevet adták neki. Az 55 méter magas torony egy 57 méter magas sziklaplatón helyezkedik el.

 

 herkules-torony_wikimedia_commons_alessio_damato.jpg

 Kép: Wikimedia Commons / Alessio Damato

3. Chania világítótornya, Görögország



A 21 méter magas torony a 16. század vége óta segíti a tengerészeket a görög Chania városának partján, Kréta szigetén. A velenceiek kezdték el építeni 1595-ben, majd a török hódítók lerombolták, ám 1824 és 1832 között visszaépítették minaret formájában. A második világháborúban súlyosan megsérült, valamint földrengés is gyengítette. A teljes restaurálással 2006-ban készültek el, a talapzata az eredeti velencei formát őrzi. Ma már inkább műemlék és látványosság, navigálásra már évek óta nem használják, belseje nem látogatható.


chania_pixabay.jpg

Kép: Pixabay 

 

 

4. Fanad világítótorony, Írország

 

1812-ben a HMS Saldanha hajótörése után, melynek egyetlen túlélője a hajó papagája volt, kezdeményezték a világítótorony építését. 1817-ben fel is gyulladt a torony fénye, mely tiszta időben akár 22 kilométerre is ellátszott. 1975-ben tértek át az elektromos világításra.1917-ben az SS Laurentuc szintén elsüllyedt a közelben. 300-an vesztek oda, és több mint 3000 aranyrúd süllyedt el vele együtt. 22 rúd a mai napig nem került elő.

 

fanad_wikimedia_commons.jpg

Kép: Wikimedia Commons 

 

 

5. A Neist Point világítótornya, Skócia

 

Skócia leghíresebb világítótornya a Skye sziget Neist Point nevű szikláján helyezkedik el. A 19 méter magas torony 1909-ben állt szolgálatba, fénye 30 kilométerre is ellátszik.

neist_point_wikimedia_commons2.jpg

 

Kép: Wikimedia commons

 

6. Phare du Créac'h, Franciaország

 

Ushant sziget büszke őre a világ egyik legerősebb világítótornya, az egyik legforgalmasabb tengeri útvonalon segíti a hajósokat. Építése 1861-ben kezdődött. Erejét mutatja, hogy nemcsak ellenáll az elemeknek, hanem fénye több mint 51 kilométerre is ellátszik, ködkürtje pedig 29 kilométerre is elhallatszik.

phare_du_creach_flickr.jpg

Kép: Flickr

 

 

7. Tourlitis világítótorony, Görögország

 

Ez a bájos kis tornyocska a görögországi Andros szigethez tartozó Tourlitis szigetecskéhez tartozó sziklán épült 1897-ben 200 méterre a parttól. A toronyba sziklába vájt lépcső vezet. Az eredeti torony sajnos nem sokáig maradt fenn, a második világháborúban elpusztult. Egy jó ideig világítótorony nélkül árválkodott a szikla, mígnem a kilencvenes években egy olajmágnás újra nem építtette. A másolat lett Görögország első automatizált világítótornya.

tourlitis_de_wikipedia_org.jpg

Kép: de.wikipedia.org

 

 

8. Rubjerg Knude világítótorony, Dánia

 

Ezt az Északi-tenger parti világítótornyot egyedülálló módon homokdűnék ölelik körül, habár az építésekor 1899-1900-ban ez még nem így volt. Ráadásul akkoriban még beljebb helyezkedett el a szárazföldön. Az évek során a szél annyi homokot szállított a környékre, hogy időnként még a fénye sem látszott. Ez egyébként súlyos probléma a vidéken, például Rubjerg 1250 körül épült templomát, amely eredetileg a parttól 1 km-re volt, 2008-ban szét kellett bontani, még mielőtt bezuhant volna a tengerbe.

A világítótorony 1968 óta nem működik. A körülötte lévő épületekben a homok olyan károkat okozott, hogy jó néhány éve elhagyatottá váltak. Számítások szerint a torony 2023-ra eltűnt volna, ezért 2019 augusztusában megkezdték a szárazföld belsejébe való átszállítását. Októberre 70 méterrel beljebb került, és remélhetőleg 2060-ig nem fogja elérni a víz. A torony elköltöztetésének folyamatát itt lehet nyomon követni.

 

rubjerg_knude_wikimedia_commons.jpg

 Kép: Wikimedia Commons

 

9. Genovai világítótorony (Lanterna di Genova), Olaszország

 

A világ harmadik legrégebbi világítótornya, eredete a középkorba nyúlik vissza. Egyben Genova jelképe is. 76 méteres magasságával a világ ötödik legmagasabb világítótornya, 1902-ig pedig ez volt a legmagasabb. A sziklával együtt, melyre épült, 117 méter magas. Jelenlegi formájában 1543-ban készült el, de már a 12. században volt torony a helyén.

genova_twice25_wikipedia1.JPG

Kép: Wikipedia

 

10. Kõpu világítótorony, Észtország

 

A világ második legrégebbi világítótornya az észt Hiiumaa szigetén található, 1531-es befejezése óta folyamatosan működik. Fénye egészen 48 kilométeres távolságra is ellátszik. 1963-ban álltak át automatizált működtetésre.

kopu_wikipedia_geonarva.jpg

 

+1  St. Mary világítótorony, Anglia

Ez a gyönyörű, viktoriánus világítótorony Anglia északkeleti részén, a Whitley-öbölben található. Egy 11. századi kápolna területén épült 1898-ban. A téglából épült torony1984 óta nem működik, jelenleg múzeumként funkcionál.


st_marys_pixabay.jpg

Kép: Pixabay

 

Ezeken a lenyűgöző építményeken kívül Európa még sok csodás világítótornyot tartogat:


Ha tetszett a bejegyzés és a videó, kövess az Instagramon és iratkozz fel a YouTube csatornára.

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr1115491100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása