Ilyenek voltak Magyarország várai a múlt században - 2. rész
2020. május 13. írta: KMJudit

Ilyenek voltak Magyarország várai a múlt században - 2. rész

Napjaink várfelújítási programjai megosztják a várbarátok véleményét. Vannak, akik szerint túlzásba esnek az átalakításokkal. Mások úgy gondolják, hogy nagyon is ideje volt már valamennyire modernizálni őket. Annyi biztos, hogy a maradványok konzerválása elengedhetetlen, de a kortárs elemekkel való kiegészítések, az elpusztult elemek visszaépítése már sokakban kérdéseket vetnek fel. 

Milyenek voltak a legnépszerűbb magyar várak a múlt században a restaurálások előtt? Összegyűjtöttem a Fortepanról néhány 20. századi képet, zömmel a század első feléből. Döntse el ki-ki maga, hogy jobban tetszettek-e a várak vadregényes állapotukban, vagy lelkesen fogadja-e a mostani trendet.

Drégely vára

 

A leginkább Szondy (vagy Szondi) György hősi haláláról ismert vár a tatárjárás után épült a Börzsöny északi részén. A 15. században az esztergomi érsek vadászkastélya volt, majd Buda 1541-es eleste után kapta a legnagyobb katonai szerepet, a felvidéki bányavárosokat védte a töröktől.

1544-ben nevezték ki Szondy Györgyöt várkapitánynak, aki 1552-ben a több mint tízezer főt számláló török sereg ellen 146 katonával az élen védte a várat. A hatalmas török túlerőt négy napig volt képes feltartóztatni. Szondynak nemcsak a nagy számú ellenség miatt nem volt könnyű dolga, hanem a vár már akkor felújításra szorult, és nem sokkal előtte egy villám csapott bele a lőporraktárba.

Az irodalomban is megemlékeznek a magyar várvédők hősiességéről: Tinódi Lantos Sebestyén megénekelte a vár pusztulását és a védők hősi halálát, illetve Arany János Szondi két apródja c. művét is ez az ostrom ihlette. A várat a törökök teljesen szétlőtték, az ostrom után már nem építettek újjá, helyette a közelben felhúztak egy palánkvárat, innen ered Drégelypalánk neve. A következő évszázadokban fokozatosan lepusztult, csak romjai maradtak.

A vár romjainak egy részlete 1929-ből:

1929_magyarorszag_dregelypalank_dregely_vara_s_scheermann_akos_schermann_szilard_felvetele.jpg

 Kép: Fortepan / Schermann Ákos / Schermann Szilárd felvétele

 

Napjainkban felülnézetből:

dregely_vara_legi_foto.jpg

Kép: Wikipedia

 

Gyulai vár

 

Ez az alföldi várunk sok szempontból egyedülálló. Egyrészt ez az egyetlen épen maradt síkvidéki gótikus magyar téglavár. A vár urai közt Corvin János is szerepelt, akinek halála után felesége, Frangepán Beatrix lett a vár úrnője és egyben Békés vármegye főispánja. A történelemben egyedülálló, hogy nőként betölthette ezt a tisztséget.

Katonai jelentőségre a 16. században tett szert, amikor a végvárrendszer fontos része lett. Előnyére vált, hogy akkoriban nehezen megközelíthető volt, a Fehér-Körös mocsaras vidéke vette körül. Temesvár és Szolnok 1552-ben török kézre került, így Gyula még inkább felértékelődött, Szigetvár és Eger mellett a három legerősebb vár egyikeként tartották számon. 1560-ban a vár kapitányává Kerecsényi Lászlót nevezték ki, aki belekezdett az erődítmény korszerűsítésébe, bár a török érkeztéig sajnos nem sikerült mindent befejezni.

1566-ban a török sereg felvonult a vár ellen 30 000 katonával, szemben a vár kétezret számláló védőivel. Kerecsényit a vár feladása után elfogták, majd Nándorfehérváron kivégezték. Kiemelkedő az ostrom abból a szempontból, hogy egyetlen magyar vár sem volt képes ilyen sokáig feltartóztatni a törököt: 63 napig tartott az ostrom, majd tárgyalások eredményeként adták fel a várat. A várat igazából sosem tudták harccal bevenni, csupán kiéheztetés vagy tárgyalások útján tette rá a kezét az ellenség.

A gyulai vár a hatvanas évek végén:

1968_lechner_nonprofit_kft_dokumentacios_kozpontvati_felvetele.jpg

 Kép: 1968. Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ / VÁTI felvétele

 

A kőszegi Jurisics-vár

 

A vár legősibb előde egy cölöpvár volt, melynek maradványaira az udvarban bukkantak rá. A tatárjárás után épült fel az Alsóvár. Az erődítmény a későbbiekben alapvetően két részre oszlott: az elővárra, mely a személyzetnek és az őröknek adott helyet, és a belső várra. Több ura is volt, a 13. században a Héder nemzetség tulajdona volt, de birtokolta Károly Róbert, a Garaiak, Mátyás király, valamint a Habsburgok is.

Károly Róbert ideje alatt jelentős fejlődésnek indult, építettek tornyokat, várárkot, illetve a városfalat is felhúzták. Történetének legnagyobb ostroma 1532-ben zajlott, amikor Szulejmán Bécs felé indított hadjáratának egyik állomásaként megtámadta a Jurisics Miklós kapitány által védett várat. 25 napnyi ostrom után a vár a hatalmas túlerőnek már nem tudott ellenállni.

A kőszegi vár 1930-ban:

1930_vargha_zsuzsa.jpg

 Kép: Fortepan / Vargha Zsuzsa

 

Mosonmagyaróvár vára

 

Már a rómaiak is építettek ide erődítményt, melyet Ad Flexumnak neveztek, és a limes része volt. A mai vár építését az 1300-as évek második felében kezdték meg. Eredetileg az egész várat vizesárok vette körbe. A középkorban a mosoni várakkal egyetemben jelentős katonai szereppel bírt. 

A török hódítók számára könnyű falatnak bizonyult: Szulejmán közeledtének hírére 1529-ben Hauser Lénárd várkapitány a legénységgel együtt elmenekült, a várat pedig harc nélkül elfoglalták. Innen indultak a törökök tovább Bécs felé, melyet sikertelenül ostromoltak. Visszavonulás közben a magyaróvári várat a várossal együtt felgyújtották. Az ellenség elvonulta után a Habsburgok elkezdték a romok helyreállítását. Majd ugyanezt játszotta el a török 1683-ban: elfoglalták a várat, majd ismét Bécs ellen vonultak, az ostrom újból sikertelen, visszavonuláskor Magyaróvárat megint felgyújtották. A Rákóczi-szabadságharc után a vár katonai szerepe végleg megszűnt, mivel a hadi felszerelését Pozsonyba szállították át.

Az épület az 1800-as években nyerte el mai formáját. Mária Krisztina főhercegnő férje, Albert Kázmér 1818-ban itt alapította meg a Magyaróvári Gazdasági Magánintézetet. Az épület a mai napig a felsőoktatás helyszíne.

A mosonmagyaróvári vár a múlt század közepén:

1955_magyarorszag_mosonmagyarovar_kiraly-domb_a_var_kapuja_egy_dunai_hajout_felvetele1.jpg

Kép: 1955. Fortepan / Egy dunai hajóút felvétele

 

Nógrád vára

 

A szintén a Börzsönyben található nógrádi vár az egyik legősibb magyarországi erődítmény, Anonymus is említést tesz róla. Valószínűleg már a honfoglalás korában állt itt valamilyen földvár, majd a szlávok építettek egy új várat Novigrad (Újvár) néven. Innen ered a Nógrád név is.

Alkonyát 1685 nyarán egy villámcsapás hozta el, mely az öregtornyot érte, ahol puskaport tároltak. A robbanás hatására a belsővár szinte a földdel vált egyenlővé. A katasztrófa után már nem újították fel, katonai jelentőségét is teljesen elvesztette. Idővel az időjárás hatására teljesen lepusztult, illetve a helyiek itt is felhasználták a vár köveit saját építkezéseikhez. A kilencvenes években folytak itt munkálatok, kiegészítették egy bástyával, a rondella is tetőt kapott.

 A várrom 1932-ben:

 1932_schermann_akos_1.jpg

 Kép: Fortepan / Schermann Ákos

 

A sárvári Nádasdy-vár

 

A vár kezdetben a Kanizsaiak tulajdona volt. 1535-ben kötött házasságot Kanizsai Orsolya és Nádasdy Tamás, így került a Nádasdyakhoz. Az ő idején kezdte elnyerni a mai formáját, fénykora is a család nevéhez fűződik. 1670-ben viszont a Wesselényi-féle összeesküvésben való részvétel miatt elkobozták tőlük, ezután Habsburg, majd Wittelsbach tulajdonba került.

A vár 1970-ben még elég rossz állapotban volt:

1970lechner_nonprofit_kft_dokumentacios_kozpontvati_felvetele.jpg

Kép: Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ / VÁTI felvétele

 

Siklós vára

 

A vár építésének kezdete a Soklyósi család nevéhez fűződik, a család Zsigmond király idejéig volt a környék ura, amikor aztán kegyvesztetté váltak, és minden vagyonuktól, címüktől megfosztották őket. Rövid idő múlva az uradalom a Garaiak kezére került, akik segítették Zsigmondot az ellene szőtt lázadás idején, a siklósi várba hozatták a lázadók elől. A család modernizálta a várat, a fénykorát is ekkor élte. Idővel Garai Jób utód nélkül halt meg, így a vár a királyra szállt vissza.

A Perényiek idején újabb átalakítás, korszerűsítés következett reneszánsz stílusban. A mohácsi csata utáni zűrzavarban a magyar korona is megfordult a várban. 1543-ban a török seregnek sikerült elfoglalnia a várat. Vass Mihály várkapitány elérte, hogy a vár feladásáért cserébe a nép és a sereg szabadon, épségben elmehet, amit a török be is tartott, a vár népe a szigetvári várba vonult át.

A török kiűzése után a Habsburgoké volt, majd tőlük átkerült a Batthyány család birtokába, akik barokk várrá alakították. Utolsó ura a Benyovszky család volt.

Így nézett ki a vár 1966-ban:

1966_magyar_rendor.jpg

Kép: Fortepan / Magyar rendőr

 

Ebben a videóban még több múlt századi képet nézhetsz meg a bejegyzésben szereplő várakról:

 

Ha tetszettek a videók, nyomj egy lájkot, és iratkozz fel a blog Youtube csatornájára, ahol extra tartalommal várlak benneteket!

Ha pedig szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, kövess az Instagramon!

 

 

Ebben a videóban pedig további népszerű magyar várakat láthatsz, ahogyan a múlt században kinéztek:

 

 

Források:

https://kirandulastippek.hu/palocfold/dregely-vara

https://varak.hu/latnivalo/index/299-Mosonmagyarovar-Var/

https://gyulavara.hu/

https://www.siklosivar.hu/hu

https://kirandulastippek.hu/koszeg-es-szombathely-kornyeke/sarvar-nadasdy-var

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr6415489622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korxi 2020.05.15. 09:10:37

"de a kortárs elemekkel való kiegészítések, az elpusztult elemek visszaépítése már sokakban kérdéseket vetnek fel"

Ez konkrétan rombolás, pusztítás, történelmi bűntett. Természetesen én is örülnék, mindenki örülne, ha a váraink az eredeti állapotukban maradtak volna fenn, de ez az "újjáépítésük" végeredménye akkor sem ugyanaz. Az eredeti ugyanúgy nem fog már létezni. Cserébe viszont nem lesz látható már az sem, ami megmaradt az eredetiből.

A betoldások, ilyesmi, csak akkor és annyiban tartanám elfogadhatónak. amennyiben a megmaradt eredeti részek konzerválását szolgálják, és az másképp nem megoldható.

Az eredeti várakat, azok maradványait nagyon szerettem, de a vasbeton- és a mai téglagyári várakat leszarom, nem érdekelnek. Ha akarnak, építsenek fel ilyeneket az igazi mellett 200 méterre, vagy akárhol. Ott nyugodtan kiélhetik magukat az ilyen hajlamúak.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2020.05.16. 05:44:39

Elvenni a csend méltóságát még a legcsendesebb erdőkben nyugvó romoktól is mai divat. Természetesen jó pénz a kivitelezőknek.
süti beállítások módosítása