Megújult a soproni Lenck-villa
2020. október 23. írta: KMJudit

Megújult a soproni Lenck-villa

A Soproni Múzeum tulajdonában lévő Lenck-villa felújítása végre befejeződött, és már meg is nyitotta kapuit a látogatók előtt.

A Lenck kereskedőcsalád a 19. század végén építtette a villát. A soproni nagykereskedők közt akkoriban divat volt a reprezentatív villák építése a városban. Lenck Emil 1890-ben kapott engedélyt az épület felhúzásához, a terveket Hofer Ottó bécsi építész készítette a kerttel együtt. 1892-re fel is épült a villa.

A századfoduló viszont nem hozott túl szerencsés napokat a kereskedőcsaládnak, hiszen hamarosan a csőd szélére kerültek, így 1912-ben az épület átkerült Sopron Város Régészeti Társulatához. Ekkor alakították ki a helytörténeti kiállítást.

Évtizedek múltán a villa sajnos egyre inkább lepusztult, mígnem életveszélyessé vált, így a néprajzi részlegnek ki kellett költöznie. A második világháborúban a szebb napokat megélt villa súlyos károkat szenvedett, melyeket a háború után igyekeztek kijavítai az akkori lehetőségekhez mérten.

Az elkövetkezendő évtizedekben több kezdeményezés, terv is volt a felújításra, de ez csak mostanra valósult meg. 2020-ban régi pompájában látogatható a villa, és új tárlatokkal várja az érdeklődőket a Soproni Múzeum.

 

p1170871_edited-min.jpg

 

p1170872_edited-min.jpg

 

p1170878_edited-min.jpg

 

p1170883_edited-min.jpg

 

p1170875_edited-min.jpg

Sopron telis-tele van csodálatos műemlékekkel. A videóból egy kis ízelítőt kaptok mindebből. Folyt. köv.

Ha tetszett a videó, lájkold, és iratkozz fel a blog YouTube csatornájára!

Ezenkívül kövess minket Instagramon is!

 

 

 

Képek: Múltidéző Építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr2715617082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása