A megszépült kőszegi Sgraffitós-ház
2019. március 30. írta: KMJudit

A megszépült kőszegi Sgraffitós-ház

Kőszeg egyik nem mindennapi épülete a reneszánsz időkből származik, különleges eljárással készült homlokzatdíszítéséről kapta a nevét. Tavaly júniusban befejeződött a felújítása, így teljes pompájában tekinthetjük meg más egyedi, középkori hangulatú épületek társaságában.

p1100545-min_edited.jpg

A Sgraffitós-házat 1560 körül alakították át emeletessé, és a jelenlegi vakolatdíszítése is ekkor készült el. Az eljárást jelző olasz "sgraffito" szó jelentése "kaparni". Az Itáliából származó módszer szerint egy vagy több színű vakolatréteget húztak fel a homlokzatra, majd a kívánt mintának megfelelően a felső, világos réteget lekaparták, így alakult ki a homlokzat díszítése.

p1100489-min_edited.jpg

 

p1100544-min_edited.jpg

E ház esetében a fő motívum a jobb oldali két ablak közti hatalmas virágcsokor vázában. Az osztópárkány felett ballusztrádos erkélykorlát vonul végig a falsíkon. Ezenkívül geometrikus motívumok díszítik a homlokzatot.

p1100490-min_edited.jpg

Az oromzat falába mélyesztett szoborfülkében egy barokk Mária szobrot helyeztek el, alatta pedig latinul olvasható Pál apostol Rómabelieknek írott levelének 9. fejezetéből a 16. vers évszámmal: "Non est volentis neque currentis sed miserentis Dei MCDLXVIII". A Károli fordítás szerint: "Annakokáért tehát nem azé, a ki akarja, sem nem azé, a ki fut, hanem a könyörülő Istené 1668". Ez a bibliavers egyben I. Rákóczi György erdélyi fejedelem jelmondata volt.

A 18-19. században a barokk stílusú átalakítás során egy udvari szárnnyal is kibővítették a házat. Az emeleti mennyezeten lévő freskó egy bibliai történetet ábrázol: a szegény Lázár és a gazdag ember lakomáját.

4940d5cb55e532955af6c207c4dd2d498e4668d9.jpeg

Kép: Ohr Tibor - koszegINFO.com

738032faceb2654aabc1714b1ec09b0361b7c5ee.jpeg

 Kép: Ohr Tibor - koszegINFO.com

Tulajdonosai közt számon tartják a Salamonokat, akik malmot is magukénak tudhattak Kőszegen. A Haász és a Baumann sebész családok szintén itt éltek. Érdekesség, hogy a kapu mögött jobbra található a pelikános Batthyány kőcímer, mely egyébként a szomszéd Batthyány-házhoz tartozik, éppen ezért különös, hogy itt helyezték el.

Jelenleg a földszinten pizzéria működik, az emeleten könyvtár és kutatóterem. 2018 júniusára készültek el a renoválással, így ma már teljes részletességében megfigyelhetjük a homlokzatának érdekes motívumait. A következő képeken a renoválás előtti állapotot láthatjátok:

dscf3010_edited.jpg

dscf3001_1_edited.jpg

dscf2992_edited.jpg

 

Kattints a videóra, ha többre vagy kíváncsi Kőszegről! És ha tetszett, nyomj egy lájkot, és iratkozz fel a blog YouTube csatornájára!

 

 

Meg nem jelölt képek: Múltidéző Építészet

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél értesülni a legfrissebb posztokról, kövess a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr6714715633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása