A fertődi Esterházy-kastély szobrai és homlokzatdíszei
2019. január 09. írta: KMJudit

A fertődi Esterházy-kastély szobrai és homlokzatdíszei

A fertődi Esterházy-kastélyt a család egyik legnevesebb tagja, Esterházy "Fényes" Miklós építtette 1720 és 1766 között. Művészettörténeti szempontól kiemelkedő barokk-rokokó kastélyunk pazar berendezéssel rendelkezik, fényűző volta miatt a magyar Versailles-nak is nevezik. Sok fotót láttunk már magáról a kastélyról, ebben a bejegyzésben viszont éppen ezért inkább a homlokzatot ékesítő díszekre, allegorikus szobrokra és a grottákat, a díszudvart mozgalmassá tevő szökőkutakra szenteljük figyelmünket.

A hercegi testőrség számára emelt gránátosházak felől a három nyílású, pompás kovácsoltvas kapun jutunk be a díszudvarra, mely régen ünnepségek lebonyolítására szolgált, így abban az időben ez a terület nem volt növényekkel beültetve. A neobarokk díszkert csupán a XX. század közepétől lett kialakítva. A kapu két oldalához, jobbról és balról az őrházak csatlakoznak.

 

A főhomlokzat pártázatán allegorikus, igen kifejező szobrok, valamint kővázák sorakoznak mind a díszudvar, mind a hátsó nagy park felé néző oldalon. A legtöbbjükre ráfér már egy alapos tisztítás, eléggé megviselte őket az időjárás.

A díszudvarról a kastély reprezentatív termei a kétkarú, kovácsoltvas korláttal szegélyezett lépcsőn is megközelíthetők. A lépcsőt puttó szobrocskák díszítik, melyek lámpásokat tartanak. A korláton szerepel az Esterházy család hercegi ágának címere is, melynek szomszédságában egy-egy kőváza áll.

 

A díszlépcső előtt lévő szökőkút és a jobb illetve bal oldali grottákban sárkányokkal küzdő alakokat figyelhetünk meg.

 

A homlokzat közepén lévő timpanon mentén részletgazdag szoborcsoport gondoskodik a mozgalmasságról, alattuk óra mutatja a pontos időt. A rokokóra, illetve barokkra jellemző füzérek, virágdíszek, kanyargó indák futnak végig a falakon, ablakok szemöldökdísze gyanánt.

 

A park felé néző oldalon szintén találunk allegorikus szobrokat, virágfüzéreket tartó puttókat a pártázaton. Az Esterházy család címere újra megjelenik a Belvedere tetején. A park egyes részeit szalagfonatos kőkorlátok szegélyezik.

 

A park megközelíthető keleti és nyugati irányból is, mindkét irányban találunk melléképületeket, keletre a víztornyot, nyugat felé a Kelemente-patakon átívelő szalagfonatos hidacskát.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél értesülni a legfrissebb posztokról, kövess a Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr8514547378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.01.10. 22:21:16

Nemrégen volt felújítva és máris romos helyenként a homlokzat. Rosszul tervezettek vagy kivitelezettek az épületszerkezetek bádogos csomópontjai.
süti beállítások módosítása