Balatonfüred híres épületei - 1.rész
2020. január 28. írta: KMJudit

Balatonfüred híres épületei - 1.rész

Balatonfüred eredetileg elsősorban nem a Balaton miatt vonzotta a látogatókat, hanem az itt található savanyúvíz és gyógyfürdők miatt. A reformkortól kezdve élénk társasági élet zajlott a településen, ezzel egyidőben felépültek a pazar villák, a vendéglőknek és gyógykezeléseknek otthont adó szebbnél szebb épületek. Érdemes ezekre az épületekre is egy kevés időt fordítani, hiszen alapvetően meghatározzák a város hangulatát.

 

Ebben a részben a teljesség igénye nélkül lesz szó balatonfüredi épületekről, hamarosan folyt. köv. továbbiakkal!

 

Ebben a videóban még több képet találsz Balatonfüredről:

 

 

Ha tetszett a videó, kérlek nyomj egy lájkot, és iratkozz fel a blog YouTube csatornájára, hogy ne maradj le semmiről!

 

 

Állami Szívkórház

Már a 18. század elején beszámoltak arról, hogy Füred savanyúvíz lelőhelyekkel rendelkezik. A kórház helyén lévő telek Tenkovits Mihályé volt, amikor a savanyúvíz forrást felfedezték. Ő építtette meg az első fürdőházat tíz káddal. Majd 1756-ban épült fel az egyemeletes Ófürdőház.  Az 1830-as években Packh János tervei szerint elkészült klasszicista stílusban az Újfürdőház is, mely már kétemeletes, és összekötötték az Ófürdőházzal. Négy évtizeddel később létrejött az Erzsébet-udvar is Cametter Bernát tervei alapján, innen kapta az egész komplexum az Erzsébet Szanatórium nevet. A 20. század elején korszerűsítették, a Tibor fürdő szárnya is megépült, és a homlokzatot szecessziós stílusban átalakították. 

A gyógyintézmény első fürdőorvosai Oesterreicher Manes József és Orzovenszky Károly voltak, akik új módszereket is bevezettek. Itt kezeltette magát a híres hindu költő is 1926-ban, Rabindranath Tagore, akiről később elnevezték a part menti sétányt. A második világháború után szovjet sebesülteket ápoltak itt, 1949-ben a kórház sem kerülte el az államosítást. A hatvanas évek második felében korszerűsítették, és kardiológiai rehabilitációs központ lett. 

 

p1110364-min.JPG

 

Kossuth Lajos-forrás

A klasszicista stílusban épült ivócsarnok a kórház előtti téren található. A 12 oszlopos kútház 1800-ban épült Lechner Mátyás tervei szerint, de a Kossuth nevet csupán 1952 óta viseli.

 p1110361-min.JPG

 

Blaha Lujza villája

A villa Blaha Lujza nyaralójaként híresült el, aki 1893 és 1916 közt töltötte itt szabadidejét. A nemzet csalogánya Szűcs Lajosnétől vette meg a klasszicista stílusú házat, melyet 1867-ben építettek.

Az oromzatán ez áll:

"E ház volt a nemzet csalogányának legkedvesebb fészke."

Felette pedig:

"Blaha Lujza nyaralója 1893-1916."

 

p1110451_edited-min.jpg

 

Kerektemplom

 

Hamar felmerült az igény, hogy a fürdővendégek számára építsenek egy kápolnát, így 1841 és 1846 között felhúzták ezt a klasszicista stílusú templomot, melynek mintája a római Pantheon volt. A terveket Fruhmann Antal készítette.

 

p1110377-min.JPG

 

Városi Múzeum

 

A ma múzeumként működő villát Vaszary Ernő fürdőigazgató számára építették szolgálati lakásnak szecessziós stílusban 1913-ban. A hétszobás ház később volt még lelkészlak is.

 

p1110311-min.JPG

 

p1110442-min.JPG

 

Kisfaludy Galéria

 

Az eklektikus épületet a 19. század végén Neumann Lázár bérelte a Tihanyi Apátságtól, vendéglőt működtetett benne. Idővel átalakították "mozgó színházzá".

 

p1110444_edited-min.jpg

 

Huray villák

 

Dr. Huray István, a fürdő főorvosa 57 éven át gyógyított Füreden, többek közt sógorát, Jókai Mórt is. Számára épültek ezek a csodaszép historizáló villák a 19. század második felében.

p1110309_edited-min.jpg

 

 

p1110314-min.JPG

 

Képek: Múltidéző Építészet

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél értesülni a legfrissebb posztokról, kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr7515430878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása