Az enyészet és a városrendezés áldozatai Debrecenben
2018. augusztus 21. írta: KMJudit

Az enyészet és a városrendezés áldozatai Debrecenben

Nemrég hazatértünk Debrecenbe, és szomorúan vettem tudomásul, hogy a város néhány szépséges épülete nagy veszélyben van. Még gyorsan készítettem róluk fényképet, mert ki tudja, milyen állapotban lesznek, mire újra hazamegyünk.

Steinfeld-ház - Piac utca 59.

 

Amióta az eszemet tudom, az egykor Steinfeld István tulajdonában álló háromemeletes ház fokozatosan pusztul (a telek jó ideig a családé volt, a 19. századi kataszteri térképen Steinfeld Antal neve van feljegyezve, az utca pedig még a Nagy Piacz nevet viselte). Régóta üresen áll, pedig nagyon szép központi helyen lévő épületről van szó, jól beleillik a Piac utcai házak sorába. Ráadásul a homlokzaton mezőgazdasági jeleneteket ábrázoló domborművek találhatók 1908-ból, melyek szervesen kötődnek a cívisváros múltjához. A palota eklektikus stílusban épült a kevésbé ismert Bloch és Holitscher építészek tervei alapján. A kivitelezést a Debrecenben több ház megépítéséért is felelős Tóth István vezette. 

Voltak már tervek a környék átalakítására, az Apolló tömbrehabilitáció 2008. szeptember 1-jén indult volna és 2010-re kellett volna befejezni a hajdan kiállított információs tábla szerint. A Piac utcai épületek homlokzatát meg akarták tartani a látványtervek szerint, de vajon a domborművekkel, díszítésekkel mi lett volna a helyzet? Láttunk már sajnos olyat, hogy műemlékvédelem címszó alatt a homlokzati fal és néhány szegély maradt meg az eredeti épületből (lsd. Párizsi Udvar), aminek szerintem nem sok értelme van.

Szóval azóta ez a nagy átalakítás nem valósult meg, az épület még mindig üres, és pusztul. Belekezdtek valamibe jó pár éve, a belső udvarban pedig olyan állapotok uralkodnak, hogy ajjaj. Meglátjuk, reméljük a legjobbakat. Ha tudtok friss infót, írjátok meg kommentben. Sejtésem szerint ez a helyzet egy ideig még így marad.

 

Kossuth utca 23. 

 

Jó ideig kutattam az interneten, de túl sok mindent nem találtam erről az egyemeletes lakóházról. Ha eljutok a levéltárba, talán többet megtudok. Az biztos, hogy helyi egyedi védelmet élvez, ami azért reményre ad okot a fennmaradását tekintve. A 19. századi kataszteri térkép szerint a telek tulajdonosa Budai József volt, akkor még Nagy Czeglédi utcának hívták a Kossuth utcát. Valószínűleg átalakítás során nyerte el jelenlegi kinézetét.

Nagyon tetszik a homlokzata, szecessziós jellegűnek mondanám. Három stilizált növényi dísszel ékesített, ami viszont passzol az Alföld jellegéhez népiességéből adódóan. Sajnos az egyik dísz erősen megrongálódott, lehullott a vakolattal. Látszik, hogy téglából épült a ház, a lábazat nagyon csúnyán össze van firkálva. Szép a kapuja is, a vakolat hullámos vonalazása pedig egyedivé teszi a város épületei közt. A  díszes virágtartók üresen állnak, a pártázata is csipkézett, középen kiemelkedő oromzattal. Nagyon különleges épület, kár, hogy ennyire el van hanyagolva.

p1070846_edited_mini.jpg

p1070846b_edited_mini.jpg

Péterfia utca 42-44. 

 

Erről az épületről sem sok mindent találtam. Az egyemeletes bérház szintén helyi egyedi védelmet élvez, a földszinten söröző és gyorsétterem működik, a homlokzat ezen a szinten rendben is van. Az épület többi részében lakások, de a vakolat már teljesen kopott, az ablakok kerete valaha sárga volt.

Talán eklektikusnak mondanám a stílust, a Péterfia utca oldalán a bejárat feletti erkély nyílászáróját kivéve az ablakok íveltek, a többi téglalap alakú. A kataszteri térkép szerint a 19. században több kisebb telek volt a helyén, így a 19. század végén vagy a 20. század elején épülhetett. Kis szecessziós beütést is látni, az oromzat és a pilaszterek, az ablakok formáinak variálása nem egy szecessziós épületnél figyelhetők meg.

 

Vállalkozók háza - Péterfia utca

 

Ezt a házat mindenki ismeri Debrecenben, hiszen itt volt a Vállalkozók Háza. Sorsa megpecsételődött, lebontják, télen már a tető sem volt meg, helyére modern társasház épül. Mire újra Debrecenben járunk, biztos, hogy nem lesz már meg. A mellette lévő kisebb földszintes ház már lebontva, helyén a félkész modern épület. Ezek a klasszicista vagy barokkos jellegű polgárházak Debrecen cívis jellegét adták és adják, néhányuk bár lakatlan vagy nagyon lepusztult, akár menthetetlen. Remélem, legalább a kovácsoltvas erkély nem kerül megsemmisítésre, nagy kár lenne érte. 

 

UPDATE 2020. június

 

2020 júniusában ismét jártunk Debrecenben, és a képen is láthatjátok, hogy még mindig nincs befejezve az építkezés. A Vállalkozók háza be van pókhálózva, tető még mindig nincs, de jó jel, hogy a homlokzat az erkéllyel még mindig megvan, ezek szerint beépítik a modern társasházba, hasonlóan a szomszédos megoldáshoz. Bentről az utcára szűrödik a munka zaja, tehát az még folyamatban.

 

wp_20200608_09_38_33_pro_edited.jpg

 

Képek: Múltidéző Építészet

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél értesülni a legfrissebb posztokról, kövess a Facebookon!

Az alábbi videóban pedig megtekintheted, milyen is volt a "cívisváros" idestova 100 évvel ezelőtt. Ha tetszik a videó, nyomj egy lájkot, és iratkozz fel a blog YouTube csatornájára

 

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr1114192141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2018.08.23. 14:30:45

Debrecen mindig is élen járt az értékes épületek lerombolásában.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.08.23. 16:37:12

A Péterfia sarkon az az otromba új épülettömb(ök) építtetői megint vérszemet kaptak? Már eltüntettek egy régi cívisházat a Péterfián. Egyedi, míves, stílusos polgárházak helyett fantáziátlan sokemeletes profitgyártó épületekre van inkább szükség...

Segna 2018.09.17. 15:08:50

A belváros rombolása zajlik Debrecenben. Nem rossz szándékból, hanem igénytelenségből és tudatlanságból. A város vezetés jó része nem debreceni, nekik ezek a házak nem jelentenek semmit, és nem termelnek profitot. Azt sem tudják mit rombolnak le. Mit várunk ezektől a félművel, sznob, focidrukkerektől? Honnan tudnák ezek, hogy mi az, hogy szecesszió és eklektika, vagy városkép.
Az új belső körút mentén most bontottak le egy gyönyörűen felújított cívis lakóházat, büszkén hirdetik, hogy itt egy 47 lakásos társasház épül!
Nacreál stílusban, koporsó barna műtégla borítással, ocsmány igénytelen műfa színű műanyag redőnyökkel, szűk lépcsőházzal, kis zegzugos lyukakkal.
A Piac utcához eleddig nem mertek nyúlni, de ha leomlik, hát akkor majd lehet, mert már "menthetetlen" alig várják!
Kíváncsi vagyok, hogy az Apolló mozit is meddig tűrik, már akartak a helyére valami mélygarázst meg társasházat, alul kis semmire való üzlethelységekkel, amelyek pár havonta bérlőt cserélnek...

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.09.17. 20:06:26

@Segna: meg kellene érteniük, hogy ezek az épületek az örökségünk részei, és kötelesek vagyunk vigyázni rájuk, ez a cívis jelleg pedig az országban egyedi, épp ezért nem ártana megőrizni valahogy. Az egyik legnagyobb fájdalmam a Bem tér és a Füredi út sarkán lévő "modern" sarki komplexum, ami egyébként elég ronda. Még iskolás voltam, amikor a helyén álló gyönyörű régi házakat letarolták. Az egyik különösen tetszett, azt mondják, hogy valamilyen leány iskola vagy árvaház volt, nem tudom biztosan. Sajnos ez van, az online debreceni média is azt írta az egyik cikkében, hogy el kell fogadni, hogy Debrecen nem nézhet ki úgy, mint 100 éve. Persze, nem kell úgy kinéznie, de ezt meg lehetne pénzéhes rombolás nélkül is oldani.

Jucko 2018.09.18. 22:28:08

Nekem is szivfajdalmam az osszes epulet, amelyekrol az osszeallitast keszitetted. Igaza van mindenkinek,itt akik a vezetok es a donteseket hozzak szimplan penzhajhasz,a lelkuket is elado ,emberek', akiknek semmi sem szent... es egyebkent pedig,miert ne nezhetne ki Debrecen ugy,ahogy 100eve? Ami allhat, az alljon,ami folott pedig eljart az ido es menthetetlen, az fejodjon, ez az elet rendje! Itt epuletekrol van szo, nem a kozlekedesrol es az utakrol.
Az utolso epulet tortenetehez hozzateve: en meg vmikor tavasszal,amikor meglattam es bepanikoltam, h bontjak a tetot, odamentem az epulethez, es megkerdeztem, h mit csinalnak,es az egyik ott dolgozo azt mondta, nem bontjak le, hanem felujitjak.. Ezt hallva en megnyugodtam, viszont azota is igy all az epulet, tehat olyan, mintha szinte arra varnanak,h muszaj legyen lebontani ... Ugy sajnalom ezeket az ertekeket!!!

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.09.19. 12:43:57

@Jucko: a Vállalkozók házát úgy fogják "megtartani", hogy a homlokzat marad, meg egyes falak is, de belefoglalják majd az új társasház komplexumba. Legalábbis a látványtervek ezt sugallják, itt lehet őket megnézni:
www.fesusepitesz.hu/hu/referencia/vegyes-rendeltet%C3%A9s%C5%B1-%C3%A9p%C3%BClet-debrecen-p%C3%A9terfia-utca

Szóval amolyan fél megoldás, kell a hely a társasháznak, de mivel még jóval hamarabb helyi védettséget kapott az épület, nem rombolhatják le teljesen. Először én is azt hittem, hogy teljesen ledózerolják, még találtam cikket is erről, de most ez a helyzet. A Párizsi udvar is egy vicc kategória, nem illenek bele a régi homlokzatok, "nyugtassuk meg a népet, hogy nem rombolunk".

Jucko 2019.09.11. 20:25:09

Nonszensz ami a varosban folyik. En kb egy eve amikor a Vallalkozok haza elott elsetaltam, akkor matattak a teton, meg kerdeztem ott egy ferfit, aki azt mondta,h nyugi csak a tetot javitjak. Addig "javitjak", ugy allutsak be,mintha muszaj lenne lebontani. Nagyon sajnalom.
süti beállítások módosítása