A cseszneki vár - földrengés és tűzvész pusztította várunk romjaiban is lenyűgöző
2019. június 19. írta: KMJudit

A cseszneki vár - földrengés és tűzvész pusztította várunk romjaiban is lenyűgöző

A cseszneki vár égbe meredező falait már távolról látni, az egykori dicsőségét vesztett erősség romjaiban is impozáns, nem is beszélve arról, hogy csodálatos kilátás nyílik fentről a környező vidékre.

 

Ha tetszik a videó, kérlek lájkold, és iratkozz fel a blog YouTube csatornájára, hogy ne maradj le semmiről!

 

 

A vár a tatárjárás után épült a bakonyi erdőispánság központjaként, a pontos évszámot nem tudjuk, ám 1281-ben már biztosan állt egy ekkor keltezett oklevél szerint. Fénykora Zsigmond király uralkodására tehető, amikor a Garaiak gótikus lovagvárrá alakították át. A király 1392-ben adományozta a birtokot a hozzátartozó falvakkal együtt a családnak. Garai Jób fiúörökös nélkül halt meg 1481-ben, így Mátyás király Szapolyai Istvánnak adta a várat.

A török időkben, majd a Rákóczi-szabadságharc alatt is jelentős szereppel bírt. Érdekesség, hogy 1552-ben szakértők megvizsgálták a dunántúli várakat, és a csesznekit is lebontásra ajánlották, de Miksa főherceg nem egyezett bele. A modern hadviselésre ugyan már nem volt alkalmas, Veszprém eleste után értéke mégis megnőtt. 

Utolsó urai az Esterházyak voltak, akik a 18. században barokk várkastéllyá bővítették, a kihalt falvak népességének helyére német telepeseket hívtak. A család Rédén és Bakonyoszlopon épített kastélyokat magának, így a várat már csak uradalmi raktárként és börtönként hasznosították.

Hamarosan egymást érték a tragédiák, melyek a vár pusztulásához és teljes elhagyásához vezettek. 1810-ben földrengés pusztította, tíz évvel később pedig egy villámcsapás következtében tűz ütött ki, mely megemésztette a fa tartószerkezeteket, a tetőzetét, a falai ledőltek. Ez megpecsételte a sorsát, már nem építették újjá. 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni a legújabb posztokról, kövess a Facebookon!

Témához kapcsolódik:

 

 

 Képek a Cseszneki várról: Múltidéző Építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr3014901726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cselaxi 2019.06.20. 10:45:00

Sok éve, egy több túrából álló "vetélkedőt" hirdetett a tulaj. Díjak: Kitűző és Omega-koncert belépő. Teljesítettük a túrákat. A kitűzőt sokadik kérésre megkaptuk. Omega-jegyet a mai napig sem...
süti beállítások módosítása