Jobb sorsra érdemes magyar szállodaépületek
2018. augusztus 10. írta: KMJudit

Jobb sorsra érdemes magyar szállodaépületek

Szomorú, amikor egy épület több évtizedes, sőt akár több évszázados kihasználtság után megüresedik, majd fokozatosan az enyészeté lesz. Ez különösen igaz azokra az épületekre, melyek tele voltak élettel, emberek százai fordultak meg bennük. Még szomorúbb látni e helyek lassú haldoklását azok számára, akik örömteli időt töltöttek falaik között.

Ebben a sorozatban röviden bemutatom Magyarország olyan szállóit, melyek nagy múlttal rendelkeznek, de már üresen állnak. Épületeik még menthetőek, fénykorukban szépek voltak, és kár lenne veszni hagyni őket. Lássunk most három szállodát az ország különböző pontjáról.

Savaria Szálloda, Szombathely

 

Ez a hatalmas, késő szecessziós épület Szombathely központjában 2005 óta áll üresen, kihasználatlanul. Amikor 1914-ben, a boldog békeidők alkonyán megnyitotta kapuit, a vendégek a kor egyik legkorszerűbb szállodájának küszöbét léphették át, nevezetesen a Kovács Szállóét.

p1020271_edited_mini.jpg

Kép: Múltidéző Építészet

Mint azt a neve is mutatja, a Kovács család adott megbízást a szálloda kivitelezésére. A terveket Vida Artúrnak köszönhetjük. Megnyitása viszont akarva akaratlanul szerencsétlen időpontra lett időzítve, ugyanis az első nagy világégés évében járunk. Vajon aggodalommal töltötte ez el a tulajdonost vagy egyszerűen azonosult azzal a lelkesedéssel, ami akkoriban a közvéleményt jellemezte, hogy villámgyors győzelmet arat a Monarchia, és gazdaságilag nem érinti negatívan a háború? Akárhogy is volt, a szálló túlélte az első világháborút, sőt a másodikat is, és még sok évtizeden keresztül működött.

wikipedia_edited.jpg

Kép: Wikipedia

Az épület a mai napig egész jó állapotban van, csupán itt-ott hullik a vakolat. Az elmúlt években a tűzoltóknak kellett még intézkedniük néhány elmozdult cserép miatt a baleseteket elkerülendő. Nagy méretének köszönhetően sokféle célra fel lehetne használni, a befektetőket viszont elriasztja az, hogy nincs saját parkolója, és nincs is hely a közelben parkoló létesítésére (mélygarázs vajon kivitelezhető lenne? megérné?).

nyugat_edited1.jpg

Kép: nyugat.hu

nyugat_edited.jpg

Kép: nyugat.hu

friss_edited.jpg

Kép: friss.hu

Térjünk még kicsit vissza a szálloda létrejöttének hátteréhez. Megépítésének egyben politikai okai is voltak. A 20. század elejére a polgárság rendkívül megerősödött, ezt pedig a városban azzal akarták demonstrálni, hogy a vármegyei kaszinó számára konkurenciát hozzanak létre a központban. Eredetileg pedig Szombathely a szálló helyét a színház számára tartotta fenn, végül Kovácsék vendéglátóhelye lett belőle.

egykor_hu_3.jpg

Kép: egykor.hu

Az épület 90 szobával fogadta a vendégeket, melyeknek csupán egyharmadában van fürdő vagy zuhanyzó. A hiányzó fürdőszobák pótlása is jelentős beruházást jelentene, ha valaki továbbra is a vendéglátásban gondolkodik.

egykor_hu1.jpg

Kép: egykor.hu

Mindenesetre érdekes épülete ez Szombathelynek, sugárzik belőle a régi idők eleganciája, hatalmas tömege uralja a teret. Ám lehangoló az az élettelenség, ami üres állapotában árad belőle, ezt erősíti az igénytelenül lógó függönyök látványa a földszinten. Reméljük, nem marad így sokáig.

 p1020257_edited.jpg

Kép: Múltidéző Építészet

Fürdő Szálló, Esztergom

 

A Fürdő Szálló Esztergom első és egyben legnagyobb múltú szállója, így mindenképp figyelmet érdemel. Éppen ezért sajnálatos is, hogy az épület jelenleg az enyészeté, de még menthető állapotban van. Évszázados történettel rendelkezik, hiszen 1842-ben nyitotta meg kapuit. A klasszicista stílusú épületet, mely a Szent Tamás-hegy lábánál található, Zofahl Lőrinc tervezte, és 1600 vörösfenyőcölöpre építették.

wikipedia_7.jpg

Kép: Wikipedia

Olyan jelentős személyek fordultak meg itt működése alatt, mint Liszt Ferenc, Széchenyi István és Kossuth Lajos. A szállónak színházterme is volt, melyben Blaha Lujza is megfordult. Az utolsó előadást 1951-ben tartották itt, a János Vitézt adták elő. 1964-ben épült a színházterem helyére az ún. "üvegszárny".

egykor_edited_1.jpg

Kép: egykor.hu

Területén egykor tó volt, melyet hévizek tápláltak. A tavat 1840-ben lecsapolták, a forrásokat elvezették, így jött létre a főút alatti Mala-forrásalagút. Ezek a források táplálták a szálló gőz- és kádfürdőjét.

wikimedia_commons_3.jpg

Kép: orszagjaro.net

Az épület sokáig az esztergomi káptalan tulajdona volt. Hamar a város kulturális életének a központja lett. A 20. században több átalakításon is átesett, a rendszerváltás után már viszont folyamatosan leromlott az állaga. 2006-ban megvette a város, majd lebontották az üvegszárnyat. Elvileg készültek tervek a rekonstrukcióra, reméljük, nem veszítjük el ezt a nagy múltú klasszicista épületet.

A galériára kattintva megnézheted, milyen volt a hotel belülről a hatvanas években:

 

 

Avas Szálló, Miskolc

 

miskolcimodern_hu.jpg

A szálló fénykorában, kép: miskolcimodern.hu

Ez a szálló áll az itt felsoroltak közül a legrégebb óta üresen, 1987 óta, több mint 30 éve! 1894-ben épült Adler Károly tervei alapján és kezdetben Korona Szállóként ismert.

pinterest_5.jpg

Kép: borsodonline.hu

A két világháború között többször is átalakították, a kilencvenes években night club működött benne. Ma részben lebontva, ablakai bedeszkázva, szomorú látvány, pedig szép épület, és nagyon jó helyen van.

wikipedia_edited_1.jpg

Kép: Wikipedia

A magyar színház történetébe is beírta a nevét, mint ahogy az esztergomi szálló, hiszen a Miskolcba érkező társulatok gyakran felléptek itt, többek között Déryné Széppataki Róza is a Benke-féle társulattal. Laborfalvi Róza itt ünnepelte pályafutásának 50. évfordulóját férjével, Jókaival. A mostani épület elődjét 1893-ban lebontották, és ezután épült meg Adler tervei szerint az új szálló belső udvarral.

fortepan_1979_lechner_nonprofit_kft_dokumentacios_kozpont_mini.jpg

A szálló 1979-ben. Kép: Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

Első bérlője Reidinger Béla volt, de csak a harmadik bérlő, Böczögő József emelte országosan is ismertté. 1934-ben Bock Ármin és Stimm Lajos tervei szerint felújíttatta. Viszont 1938-ban Böczögő csődbe ment, és elhagyta a várost. A második világháború után következett a szokásos történet, államosították, de addig még a Janits testvérek rövid ideig működtették. 

boon_edited.jpg

Kép: borsodonline.hu

A szocialista érában a nevét Kossuth Szállóra változtatták, majd 1953-ban az Avas Szálló nevet kapta meg, utalva a helyszínre. Vajon a szép helyen lévő, legendás, történelmileg jelentős épületet láthatjuk-e valaha újra régi fényében, ha igen, mikor, és milyen funkcióval?

koh7_hu.jpg

Kép: koh7.hu

Történetéről még részletesebb leírást itt találunk.

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél értesülni a legfrissebb posztokról, kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr4314124553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valóság nevű unokahúgotok 2018.08.12. 07:06:32

Van napi több tucat ember, évi 365 napon át, akik Szombathelyen, Esztergomban vagy Miskolcon akarnak megszállni, napi legalább 150 euróért?
Nincs?
Akkor ezért vannak üresen ezek az épületek!

káposzta 2018.08.12. 11:33:13

@Valóság nevű unokahúgotok: Sajna igen, szóval megvárják, míg összedőlnek maguktól, aztán odabasznak valami rondaságot a helyükre.
süti beállítások módosítása