Magyarország legszebb víztornyai
2018. október 01. írta: KMJudit

Magyarország legszebb víztornyai

Magyarországon a vasbeton szerkezetű víztornyok jellemzően a XX. század elején jelentek meg, de az utóbbi években újra fénykorukat élik, sorban újítják fel őket. Gyakorlati hasznuk mellett építészetileg is szemet gyönyörködtető elemei egy-egy településnek, némelyikük szecessziós stílusával a boldog békeidők hangulatát idézi.

Az évtizedek során néhányuk feleslegessé vált, és nem tölti már be eredeti funkcióját, de vannak, amelyek a mai napig tökéletesen működnek. Kulturális szempontból is nagy jelentőséggel bírnak, sokuk kiállításoknak adnak helyet vagy turisztikai látványossággá léptek elő.

Lássuk most Magyarország legszebb víztornyait!
Figyelem, a lista szubjektív! :)

 

A szegedi "Öreg hölgy"

 

A szegedi víztornyot "Öreg hölgynek" is nevezik, nem véletlenül, hiszen Magyarország egyik legrégebbi víztornya, és az első az országban, mely korát megelőzve vasbeton szerkezetű.

 nyitoo.jpg

Kép: szeretlekmagyarorszag.hu

 

Az építésére 1903-ban írták ki a pályázatot, melyet Zielinski Szilárd nyert meg, aki Európa-szerte elismert szaktekintélye volt a vasbeton alkalmazásának. Az "Öreg hölgy" évtizedekig mintául szolgált más vasbeton szerkezetű víztornyok létrehozásához.

wikim_comm1.JPG

Kép: Wikimedia Commons

 

A mutatós szecessziós homlokzat a nem kevésbé elismert Korb Flóris munkája, a kivitelezésre a Freund Henrik és fiai céget bízták meg.

 

szeged_hu.jpeg

Kép: szeged.hu

 

A pályázat kihirdetésétől számítva a torony röpke másfél év alatt el is készült, ami a korban hatalmas bravúrnak számított. A medencéje, melyhez vasbeton lépcső vezet fel, 1000 m³ térfogatú, 43 méter magas víztorony a mai napig hűségesen ellátja feladatát. Száz éves kora után, 2005-2006-ban került sor a legutóbbi felújítására.

 

 

viztorony_hu.jpg

Kép: viztorony.hu

Eredeti funkciója mellett kiállításoknak is helyet ad, például megtekinthető a szikvízről és a fizika történetéről szóló tárlat.

 

wikipedia_1.JPG

Kép: Wikipedia

Nagyerdei Víztorony, Debrecen

 

A debreceni Nagyerdő zöldjében 1913-ban építették a 34 méter magas víztornyot, melynek feladata az egykori egyetemi- és villanegyed vízellátása volt.

 

debrecen_hu.jpg

Kép: debrecen.hu

 

Adorján Dezső gépészmérnök és Fried Aladár Sándor építési vállalkozó volt megbízva az építkezéssel. A vasbeton szerkezetű víztorony 1000 m³-es víztartályát nyolc karcsúsodó pillér és egy középső, hengeres törzs tartja, a tartályt árkádíves körterasz veszi körül.

 

viztorony-0218.jpg

 Kép: epiteszforum.hu / Batár Zsolt

 

Az ötvenes évektől kezdve sajnos elhanyagolt állapotba került, végül 1994-ben kapott helyi védettségi státuszt, majd az elmúlt években felújították, és új funkciókat is kapott. Kiállításoknak, rendezvényeknek, kávézónak ad helyet amellett, hogy eredeti feladatát is még mindig ellátja.

 

viztorony-0242-edit.jpg

Kép: epiteszforum.hu / Batár Zsolt

viztorony-0263.jpg

Kép: epiteszforum.hu / Batár Zsolt

viztorony-0301.jpg

Kép: epiteszforum.hu / Batár Zsolt

debreceni_vizmu_zrt.jpg

Kép: Debreceni Vízmű Zrt.

Az egykori Gödöllői Agrártudományi Egyetem víztornya

 

A Szent István Egyetem víztornya ma ipari műemlék, az egykori Agrártudományi Egyetem parkjában áll. Feladata az egyetemi lakótelep ivóvízzel való ellátása.

 gvkik_hu1.jpg

Kép: gvkik.hu

Az itt felsoroltak közül ez a legfiatalabb torony, 1955-ben épült Jánossy György és Czebe István tervei alapján. Stílusa alapján is kilóg a bejegyzésben felsoroltak közül, bár a szocializmus idején épült, nem mondható nevezhető szocreál építménynek, inkább a húszas évek észak-európai építészetének neoklasszicista stílusát követ


viztorony_hu_1.jpg

Kép: viztorony.hu

 

A torony tetején egy üvegezett, acélszerkezetű kilátó található, mely meteorológiai állomásként is működött, külseje pedig fehérre festett nyerstégla. A bejárat felett láthatjuk Borsos Miklós Arion és a delfin című domborművét. A torony tetején lévő szélkakas is ritkaság, készítője Magyari Barna.

 

gvkik_hu.jpg

Kép: gvkik.hu

A víztoronyban megtekinthető kiállítás a vízgazdálkodás és földmérés történetéről.

 

 

A Siófoki Víztorony

 

Siófok egyik nevezetessége a Fő téren álló, régi pompájában tündöklő víztornya. Kivitelezésére szintén a századelőn került sor, 1911 és 1912 között Guth Árpád és Gergely Jenő tervezésében.

 

epiteszforum_hu1.jpg

Kép: epiteszforum.hu

A második világháborút nem úszta meg sértetlenül, 1944-ben egy páncéltörő ágyú lövedéke megrongálta, de 1946-ra újra működőképes állapotba hozták. 1973-ban viszont már feleslegessé vált, mivel Balatonkilitiben elkészült az 5000 m³-es víztározó.

 

epiteszforum_hu2.jpg

Kép: epiteszforum.hu

 

Ennek ellenére a víztoronynak közel sem fellegzett be, mivel a nyolcvanas évektől egyre nagyobb szerepet kapott Siófok turizmusában, a város jelképévé vált.

 

epiteszforum_hu_1.jpg

 Kép: epiteszforum.hu

2010-2012-ben teljes körű renováláson esett át a Fő térrel együtt, így valóban méltó jelképe a városnak. A műemlékké nyilvánított toronyból csodálatos kilátás nyílik a Balatonra és a tőle délre eső területre. Két panoráma lift is vezet fel a 45 méter magasba.

siofok_hu.jpg

Kép: siofok.hu

A Margitszigeti Víztorony

 

szecessziós megjelenésű víztorony Magyarország egyik legmagasabbika az ő 57 méterével. A sziget középső részén található a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mellett.

 

budapest_portal.jpg

Kép: Budapest Portál

civilhetes_net.jpg

Kép: civilhetes.net

A víztorony 1911-ben épült fel nem kisebb nevek közreműködésével, mint Ray Rezső Vilmos tervező és Zielinski Szilárd kivitelező. Medencéje ugyan nem az ország legnagyobbika, így is 600 m³ vizet képes tárolni.

egykr_hu.jpg

Kép: egykor.hu

 

A torony jelenleg mindkét funkcióját betölti: víztároló és kilátó is egyben, ahonnan Budapest körpanorámáját élvezhetjük. 2013-ban újították fel, Visual Art kiállításoknak ad helyet.

szabadter_hu.jpg

Kép: szabadter.hu

Érdekesség, hogy a margitszigeti víztorony a Fővárosi Vízművek jelképe, logójának szereplője.

 

 

 

Szombathely víztornya

 

A szombathelyi Brenner parkban lezártan álló, pusztulófélben lévő, csodálatos víztorony a listából az egyik kedvencem. Rekonstrukciójára már születtek tervek, de hogy mikor kezdik el, még nem tudni. Mindenesetre kíváncsian várom, érdemes megmenteni ezt a különleges építményt.

 

friss_hu.jpg

Kép: friss.hu

A két világháború között, 1926-ban épült, eredeti rendeltetését már nem tölti be. Építészetileg értékes eleme Szombathely városának, csodálatos kupolájával méltóságteljesen emelkedik a város felé.

 

szombathely_varosom_hu.jpg

Kép: szombathely.varosom.hu

Jelenlegi tulajdonosa a Vasi Vízmű Rt., amely biztonsági okokból tartja lezárva a romos belső miatt. A 800 m³-es víztároló medence a nyolcvanas évek eleje óta áll kiszáradva.

 

viztorony_hu1.jpg

Kép: viztorony.hu

 

viztorony_hu3.jpg

Kép: viztorony.hu

 

Fehérhegyi víztorony, Pécs

 

A 33 méter magas, "csupán" 300 m³-es vasbeton tartállyal rendelkező fehérhegyi víztorony ugyancsak még ma is használatban van. A Első Dunagőzhajózási Társaság Bányaigazgatósága 1924-ben kapott engedélyt az építésre, és két év múlva, 1926-ra el is készült a meszesi bányászlakásokat vízzel ellátó torony.

 

sy_geoview_info.jpg

Kép: sy.geoview.info

 

Az említett bányászlakások a korban kiemelkedő komforttal voltak ellátva, még udvar ill. kert is tartozott hozzájuk. A víztorony alsó szintjén pedig a toronyőr számára alakítottak ki lakást.

 

viztorony_hu1_1.jpg

Kép: viztorony.hu

 

A víztorony műszaki vezetője és feltételezhetően maga a tervezője is Pilch Andor volt. Érdekesség, hogy az építkezéshez egyenesen Svédországból hoztak betonkeverőt. Az elmúlt csaknem száz éves történelme alatt természetesen ő is felújításra szorult, így 2012 óta újra egykori fényében pompázik. A 2000-es évek elején esti díszkivilágítást is kapott.

 

viztorony_hu_3.jpg

Kép: viztorony.hu

 

Bár ipari műemlék jellege van, nem kapott még műemléki státuszt. Nem tervezik, hogy kilátóként is hasznosítsák, hiszen a toronyba a víztéren keresztül vezetne fel lépcső. Ennek ellenére mai napig működő, gyönyörű mementója a helyi szénbányászat fénykorának. 

 

viztorony_hzu.jpg

Kép: viztorony.hu

Hajmáskéri víztorony

 

Az Osztrák-Magyar Monarchia 1906-tól tüzérségi lövőiskolát létesített Hajmáskéren, 1911-re ki is épült a településrész minden kiszolgáló épületével együtt, köztük a víztoronnyal. Kondor Márton és Feledy József tervezésében egy igen különleges, modern katonai lakótelep jött létre, ahol a több ezer katona mellett Ferenc József is megfordult.

 

egykor_hu_10.jpg

Kép: egykor.hu

A korban komfortosnak számító, közművesített lakások mellett vendéglő, kaszinó, iskola, templom és kórház szolgálta a katonák igényeit. A környezetre is odafigyeltek, kilenc holdnyi területen parkot hoztak létre egy mesterséges tóval. 

viztorony_hu1_2.jpg

Kép: viztorony.hu

 

A második világháború után a szovjetek egészen a rendszerváltásig használták a területet, az épületeket, így a sakkbástya alakú víztornyot is, mely a település legmagasabb pontján áll. A szovjetek kivonulása óta a torony és az egész településrész - a használatban lévő lőtéren és egy-két épületen kívül - a lassú enyészeté. 

wikim_comm_1.jpgKép: Wikimedia Commons

 

wikim_commons_1.jpg

 Kép: Wikimedia Commons

Újpesti víztorony

 

Budapest másik emblematikus víztornya Újpesten található. A XIX-XX. század fordulóján Újpest még önálló település volt, ebben az időszakban írtak ki pályázatot a település önálló vízvezeték-hálózatának kiépítésére.

 

viztorony_hu2_1.jpg

Kép: viztorony.hu

 

A pályázat nyertese a belga Compagnie Générále des Conduites d'Eau Liége Belgique cég volt. A kivitelezéshez egy projektcéget hoztak létre Ister Magyar Vízmű Rt. néven.

 wikim_comm.JPG

Kép: Wikimedia Commons

A projekt keretén belül készült el Mihailich Győző tervezésében 1911-1912-ben a torony. A vasbeton technikával készült építmény 2003-ig látta el feladatát. A hatalmas, 1500 m³ térfogatú vasmedence 15 méter átmérőjű.

 

wikip.jpg

Kép: Wikipedia

1944-ben izgalmas történéseknek lehetett szemtanúja, hiszen a nyilasok fel akarták robbantani, de az újpesti partizánok ezt megakadályozták. Ennek az eseménynek állít emléket egy tábla a helyszínen.

 

wikipedia_9.jpg

Kép: Wikipedia

 

Svábhegyi víztorony

 

Az összeállításban szereplő harmadik fővárosi víztorony tervezője szintén Zielinski Szilárd. A 30 méter magas, a többihez képest "csupán" 200 m³ térfogatú, 6,2 méter átmérőjű medencével rendelkező torony a magasan fekvő, hegyi otthonok vízellátását volt hivatott szolgálni, és teszi ezt a mai napig.

 

dronehungary_hu.jpg

Kép: dronehungary.hu

 

A torony felső része, ahol a pilléreken nyugvó vasbeton medence található, különleges, nyolcszög alakú. 1913-ban adták át, kivitelezése a Fodor és Reisinger cég jóvoltából történt.

 

egykor_hu_11.jpg

Kép: egykor.hu

 

wikimapia.jpg

Kép: Wikimapia

wikimedia_commons1.jpg

Kép: Wikimedia Commons

wikimedia_commons2.jpg

Kép: Wikimedia Commons

 

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél értesülni a legfrissebb posztokról, kövess a Facebookon.

 

Források:

szegedivizmu.hu
nyugat.hu
Wikipedia
szombathely.varosom.hu
debrecen.hu
epiteszforum.hu
gvkik.hu
viztorony.hu
viztorony.com
budapestcity.org

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr1814269329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.10.02. 11:43:52

Ez csodás! Ha arrafelé járunk, igyekszem rá sort keríteni.

De az egész blog nagyon tetszik, gyorsan be is állítottam követésre.

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.10.02. 20:13:28

@lyzX: Köszönöm! Örülök, hogy tetszik! Én már követem a tiedet egy ideje :)
süti beállítások módosítása