A veszprémi Óváros tér épületei
2018. július 05. írta: KMJudit

A veszprémi Óváros tér épületei

A  tér neve önmagáért beszél, hiszen Veszprém óvárosa és a várhegy az Óváros térről indul ki. A rendszerváltás előtt a Vörös Hadseregről nevezték el, azelőtt pedig Rákóczi nevét viselte, valamint Piactérnek is hívták, mivel a XX. század első feléig itt tartották a város legnagyobb piacát.

A nyolcas alakú tér egyik kiemelkedő épülete a Pósaház, mely késő barokk, copf stílusban épült 1793-ban. Kezdetben a zirci cisztercitáké volt, 1902-ben került Pósa Endre könyvkereskedő és nyomdász tulajdonába. Kereskedést nyitott itt, amely a diákok, tanárok és tisztviselők kedvelt helye volt. Pósa Endre nagy becsben tartotta a manzárdtetős épületet, műemlékként óvta.

Másik ikonikus épület a téren a Városháza, mely eredetileg egyházi banknak épült 1857-ben romantikus stílusban. A polgármesteri hivatal csupán 1990 óta található itt. Kovácsoltvas erkélyei igen tetszetősek.

A térről jól látható a 48 méter magas Tűztorony vagy Vigyázótorony, melynek körerkélyéről gyönyörű kilátás nyílik a belvárosra.

p1050067_edited_mini.jpg

A veszprémi Tűztorony.

 

A tér közepén található a Milleniumi Emlékmű, mely Lugossy Mária szobrászművész munkája. Ez Magyarország egyetlen non-figuratív milleniumi emlékműve, mely 2001-ben készült el, viszont stílusával eléggé kilóg a sorból.

p1050046_edited_mini.jpg

Milleniumi Emlékmű. A kép pillanatában egy galamb használta kilátónak.

A teret körülölelő többi épület a XIX-XX. század fordulóján épült polgárház, zömmel szecessziós stílusúak. Ilyen a Rákóczi Ferenc utcáról a térre érkezvén bal kéz felőli emeletes saroképület, melynek földszintjén jelenleg pékség működik, a Kinizsi ház, és a mellette sorakozó polgárházak. 

 

Ha érdekelnek a veszprémi épületek, látnivalók, olvasd el a következő cikkeket:

A Veszprémi Petőfi Színház

A veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár gyönyörű épülete

 

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél még hasonlókat olvasni, kövess az Instagramon is!

 

 

 

Képek: Múltidéző Építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://multidezoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr2014090917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2018.07.06. 12:15:18

Gyönyörű épületek!
Kedvet kaptam, hogy újra ellátogassak Veszprémbe! :)

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.07.06. 14:06:47

@kugi: mindenképp megéri, hangulatos az óvárosa :)
süti beállítások módosítása